Na prvem pohodu v januarju smo Sončki spet spoznavali bližnjo okolico Vrhnike. Tokrat smo obiskali ostanke rimskega zidu iz obdobja od sredine 3. do začetka 5. stoletja ali kot so ga imenovali Rimljan Claustra Alpium Iuliarum, med domačini poznanem  kot ajdovski zid. Rimljani so ga postavili, da bi z njim obranili notranji del rimskega  imperija pred vdorom barbarskih plemen z vzhoda. Seveda mogočnega obzidja ni več, ostal je le nasip kamenja v dolžini skoraj 8 km s temelji stolpov. Posadke rimskih legionarjev so nadzorovale prehod iz Logaške kotline na Barje ob pomembni cesti Akvileja – Emona.

Pot ob rimskem zidu sledi ostankom zidu, ki so očiščeni grmovja in drevja, pojasnjevalne table obiskovalcu dajo dovolj informacij o pomenu zidu, njegovi zgradbi in času, v katerem je obstajal. Obenem so ob poti  table z imeni dreves, tudi v latinščini, jeziki Rimljanov. Leseni kipi rimskih vojakov veliko povedo o njihovi opremi in oborožitvi. Okoliški gozd je zelo zakrasel, pot vodi mimo brezstropne jame in vhoda v kraško votlino. Kar veliko razlogov za hojo po tej poti.

Na pohod smo krenili na Cesarskem vrhu, po prehojeni trasi ob rimskem zidu smo skozi Strmico nadaljevali po živosrebrni poti do Vrhnike, kjer smo zaključili pohodno leto 2022 s skupnim kosilom.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Danica Kos