Planinska skupina Barjani

V DU Vrhnika je bilo leta 2013 že več popolnjenih pohodnih skupin, zato je na pobudo predsednice društva Elice Brelih v tem letu nastala nova skupina Barjani. Meseca aprila je Komisija za šport pripravila vse potrebno za ustanovitev nove pohodniške planinske skupine. Društvo je zagotovilo strokovno vodenje pohodov z izkušenimi planinskimi vodniki: Sonjo Zalar Bizjak, Milana Jermana, Frenka Petriča in kasneje ob upokojitvi Jožeta Školca. Na koncu skupine pohodnikov Barjani vedno hodi Andrej Velkavrh s posebno nalogo, da katerega od pohodnikov ne izgubimo. Na ustanovnem sestanku smo določili način delovanja skupine, sprejeli navodila o opremi pohodnikov, določili organizatorja in blagajničarki. Dogovorili smo se, da bodo naši pohodi organizirani vsak drugi torek in vsak četrti četrtek v mesecu od septembra do junija. V mesecu juliju in avgustu hodimo samostojno v hribe. Kadar je slabo vreme, nam Sonja Zalar Bizjak pripravi potopisno predavanje iz zakladnice njenih in Vojkovih potovanj. Za fotografski arhiv skupine skrbijo Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc, Franci Kržmanc, Andrej Verbič, Marija Armič in Andreja Mole.

Naš prvi pohod je bil konec aprila 2013 na Slavnik, zadnji tisočak pred slovenskim morjem. Skupaj z vodniki nas je bilo 23 planincev. Iz pohoda v pohod pa se je naše število povečevalo. Najvišja gora, ki smo jo osvojili je bila Debela peč (2014 m). V septembru 2015 smo se povzpeli na to goro, vodila sta nas Milan Jerman in Frenk Petrič. Zanimivost tega pohoda je bila, da smo na vrhu gore dobili nekateri planinska imena.

Na pohodu na Mrzlico smo za logotip planinske skupine Barjani izbrali rumeni blatnik (Nuphar luteum).  To je vodna rastlina, ki uspeva v vodah z blatnim dnom. Površino vode dosežejo cvetovi in listne ploskve. Cvetovi s petimi bleščeče rumenimi cvetnimi listi merijo do 4 cm v premeru. Dolgopecljati listi imajo 10-20 cm dolge plavajoče ploskve s srčastim dnom. Je strupena rastlina, njen življenjski prostor je občutljiv na spremembe, zato je rumeni blatnik ogrožena rastlinska vrsta.

Vsako leto skrbno pripravimo plan pohodov z vsemi planinskimi vodniki in organizatorji. Vsi smo člani DU Vrhnika in člani PD Vrhnika. Visokogorja z zahtevnimi potmi niso več za nas. Imamo pa v Sloveniji še mnogo lepih, zanimivih, lažjih in nižjih hribov za organizacijo poti. Smo vitalni, vendar upokojeni, zato naše pohode prilagodimo za starejše s poudarkom na druženju in pozornosti do vsakogar in do vseh. Pohodi niso samo hoja in tekma za čim krajši čas. Na vrhovih se razgledujemo in določamo vrhove s pomočjo naših vodnikov. Pomembno je tudi, da vsak pohodnik ve, kje hodimo. Poleg lepih razgledov odnesemo s pohoda še kaj: prisluhnemo ptičjemu petju, spoznavamo značilnosti in posebnosti pokrajine, zgodovinski pomen, geološke značilnosti, različne vrte kamnin in njihov vpliv na rastlinstvo. Ogledujemo si rastline in določamo imena v vseh letnih časih in tako spoznavamo vrste rastlin, vendar ne trgamo cvetja. Z veseljem opazujemo arhitekturno dediščino pokrajine in jo komentiramo. Vsekakor naredimo nekaj za telo in duha. Za naravo moramo skrbeti in jo čuvati, da bodo tudi naši otroci in vnuki lahko uživali v lepotah. Pohodniki hodimo po označenih markiranih planinskih poteh, ne po bližnjicah. Na pohodih spoznavamo nove prijatelje, si izmenjujemo izkušnje, smo vedoželjni in si veliko lepega povemo. Imamo se lepo in hoja ni naporna.

Zaradi bolezni COVID-19 so naši pohodi v letu 2020 in 2021 zmanjšani. Vsak po svojih najboljših močeh poskrbi za fizično in psihično kondicijo. Vsi se trudimo, da se kmalu spet srečamo na pohodih. Srečno in varno na planinskih poteh.

Zapisala: Metka Krašovec

Fotografije pripravil: Stane Kržmanc

Prvi pohod Barjanov na Slavnik

Barjani od Podlipe, Smrečja do Planine na Vrhniko

Barjani iz Jezerskega na Prode

Barjani po Poti 9. kalov

Današnji pohod smo pričeli v Kobjeglavi pri spomeniku NOB. Spomenik je ograjen z nizkim kamnitim zidom in predstavlja kraško hišo, z značilnim kamnitim vhodnim portalom in kraškim vodnjakom. Pokončni...

Preberi več

Barjani na Mrzl’ku

23. 11. 2023 Z avtobusom smo se odpeljali preko Podlipe in Smrečja do kraja Žiri, kjer smo pričeli z današnjim pohodom. Bilo je precej hladno, vendar sončno vreme. Najprej...

Preberi več