V četrtek, 09. marca 2009, smo se vrhniški upokojenci odpravili na prvi izlet v letošnjem letu. Pot nas je najprej vodila do gradu Miramar v Tržaškem zalivu. Ker nas je bilo kar 60, da prav ste prebrali, in to z enim avtobusom, smo se za ogled gradu razdelili. Okoli 30 jih je z vodičko Dominiko odšlo v grad, nekateri so šli na kavico, nekateri pa smo si ogledovali okolico gradu še posebej čudovit park. Naš kolega je slučajno ujel le manjšo skupino, ki se je že vrnila z ogleda parka in čakala na ogled gradu.

Ko smo se naužili grajskega razkošja, v katerem sta živela Maksimiljan in Sisi, smo nadaljevali do mesteca Sesljan. Tu smo se sprehodili po delu Rilkejeve poti nad previsnimi Devinskimi stenami. Pravega razgleda na Tržaški zaliv sicer zaradi megle ni bilo, vendar je šele tu marsikdo razumel Rilkeja in njegove elegije. Nadaljevali smo z ogledom Gradeža, »Otoka sonca«, saj sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu.

Pot nas je vodila najprej po novem delu mesta do bazilike sv. Evhemije s prekrasnimi mozaiki. Nato smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si privoščili želeno kavico.

Tudi v Ogleju so nas prevzeli mozaiki v Poponovi baziliki. Mozaiki so iz 4. stoletja in so se ohranili, ker so jih pri predelavi bazilike leta 1031 prekrili z zemljo in tlakovali z belo rdečimi marmornatimi ploščami. Danes so zaščiteni s steklenimi mostišči, po katerih hodimo in opazujemo prizore: Boj petelina z želvo, Dobrega Pastirja z mistično čredo, portrete dobrotnikov, prizor ribolova …in mnogo rastlinja.  Na stenah pa lahko občudujemo freske.

Za ljubitelje umetnostne zgodovine več kot preveč za en dan!

Zapis: E. Brelih
Foto: Janez Cerk