Zimzeleni

Planinska skupina Zimzeleni je bila ustanovljena  leta 2004 in začela s štiriindvajsetimi pohodniki pod vodstvom Elice in Jožeta Brelih. Število pohodnikov se  je kmalu  povečalo na 35, zraslo do 40 in do 50. Zato je bilo treba ustanoviti še eno skupino, pa še eno…

S pomočjo in razumevanjem Planinskega društva Vrhnika smo kmalu dobili najprej eno planinsko vodnico, nato še eno  in dva  planinska vodnika, ki strokovno, odgovorno in vestno  vodijo pohode glede na zmožnosti starejših. Skupino Zimzeleni vodijo Sonja Zalar Bizjak, Frenk Petrič in Jože Školc. Zaradi zdravstvenih težav je konec leta 2019 končal vodenje Milan Jerman.

Naši pohodi pa niso le pohodi, ampak je tudi druženje, prijateljevanje, vzdrževanje fizične kondicije, krepitev zdravja in učenje ter spoznavanje naše raznolike dežele.

Zimzeleni smo svečano obeležili našo 10 letnico leta 2014 z izdajo Zbornika 2004 – 2014, kjer smo predstavili  naša potepanja po hribih in gorah z zapisi pohodnikov.

Tudi ob 15 letnici delovanja smo pripravili brošuro Zimzelene drobtinice 4, v kateri so s svojimi zapisi sodelovali prav vsi člani skupine Zimzeleni. Vmes pa smo natisnili še Zimzelene drobtinice 1 in Zimzelene drobtinice 2. (Navedene brošure si lahko ogledate s klik-om na poudar jene naslove.)

To so humorni in zabavni doživljaji v obliki kratkih zapisov, ki so se zgodili med pohodi, na avtobusu ali pa ob postankih na kavici. Slikovno je vse štiri brošure opremil Milan Jerman.

Skupno smo  v 17 letih opravili preko 300 organiziranih in vodenih enodnevnih in nekaj dvodnevnih pohodov po vsej Sloveniji.

Za organizacijo pohodov ves čas skrbi Elica Brelih, predsednica  skupine pa je Barbara Petrič, ki vestno vodi evidenco prisotnosti in pripravlja ob pomoči Francke Plestenjak in Ivanke Sluga spominska darilca  ob okroglih obletnicah naših pohodnic in pohodnikov.

Takole je zapisala ena od pohodnic:

»Zimzeleni mi pomenijo druženje s prijatelji, razgibavanje in spoznavanje vedno novih krajev, kamor sama ne bi šla.«

Ali: … »moja skupina Zimzeleni je moja druga družina.«

»Pohodi s skupino Zimzeleni mi pomenijo veselo druženje s sebi enakimi. V pogovorih si izmenjamo tudi kakšen nasvet za boljšo kondicijo…. Spoznavamo svojo državo in življenje ljudi v širšem okolju.«

»Leta se nam nabirajo, ravno tako pa tudi nepozabni spomini na naše skupne torke.« Prav zato postajajo naši pohodi krajši in vsako leto lažji, a druženju se ne bomo odrekli.