nedelja, 7.6.2009

Prvi junijski pohod smo pohodniki Sončki preživeli v okolici Idrije. V sončnem, a hladnem jutru smo se ustavili pri Divjem jezeru, ki je zaradi geoloških, hidroloških in botaničnih posebnosti pravi muzej v naravi. Sprehodili smo se okoli jezera in ob Jezernici, najkrajši slovenski reki, ki izteka iz jezera pod strmo skalno steno, izpod katere prihaja voda iz podzemnega rova.

Po razburljivi vožnji po ozki in ovinkasti cesti smo se iz Idrije pripeljali na okoli tisoč metrov visoko Vojskarsko planoto, ki jo z vseh strani obdajajo globoke rečne doline Idrijce, Kanomljice, Hotenje in Trebuščice. Z roba planote smo se peš podali v grapo V studencih, kjer so ob močnem izviru poleti 1944 postavili ilegalno partizansko tiskarno Slovenija. Ob zanimivi razlagi smo si ogledali delovne in bivalne prostore tiskarne in se zamislili nad razmerami, v katerih je tiskarna delovala v vojnem času.

Ker smo pohodniki, smo se odpravili peš na severni rob Vojskarske planote, kjer je na višini 1.144 metrov skalnat rob, imenovan Hudournik. Verjetno ni dobro biti na njem ob nevihtnem vremenu, nam pa je bilo naklonjeno lepo vreme z obsežnim razgledom na Posočje in Julijske Alpe.

Med potjo tja in nazaj smo uživali ob pogledu na bogato cvetoče travnike, tudi gozdne jase so bile polne cvetja, posebno orlic. Za konec  smo na turistični kmetiji uživali še ob idrijski kulinarični posebnosti – smukavcu z ocvirkovco.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak
Fotografija: Sonja Repnik