nedelja, 18.4.2010

Sredi aprila, po nekaj hladnih in deževnih dneh, smo se v jutranjem soncu vozili proti severovzhodni Sloveniji v Prekmurje. Nekaj pogledov na levo in desno ob poslušanju zanimivosti, ki nam jih je povedal naš vodič in že smo bili ob vznožju ormoških in ljutom erskih goric, pravijo da je to dežela vinskih goric, šegavih ljudi in sanjave pokrajine; in res je bila pokrajina lepa že vsa v cvetju in zelenju, kot da v teh krajih pomlad res prehiteva.

Skozi Ljutomer, ki je središče Prlekije, smo prispeli do reke Mure pri Veržeju, si ogledali Babičev mlin, ki ima na vodi le pogonska kolesa, energijo za pogon mlinskih koles pa prek jermena prenaša na kopno. Tod ob Muri so območja poplavnih logov, mrtvih rokavov  in močvirnih travnikov, kjer sedaj cvetijo narcise.

Nadaljevali smo vožnjo proti Dobrovniku, do vrta s 3.000 m2 površin za vzgojo orhidej. Ogledali  smo si eksotični vrt, kjer je 120 različnih vrst eksotičnih rastlin pripeljanih iz topli krajev. Bogata geotermalna energija pa jim omogoča tovrstno dejavnost.

Tudi prostor za prtljago v avtobusu se je napolnil z orhidejami. Prav tako so termalne vode po celotnem Prekmurju temelj za razvoj turizma, ohranja se domača obrt, stari običaji, tipična panonska arhitektura izginja, s slamo krite in z blatom ometane hiše so samo še za prikaz. Eno takih smo si ogledali v Filovcih, pognali so tudi lončarsko vreteno za prikaz lončarske obrti.

Na vzpetini v vasi Bogojina stoji cerkev Gospodovega vnebovzetja, od daleč prepoznavna po okroglem stolpu, ki jo je Plečnik l. 1924 zasnoval tako, da je ohranil staro v jedru romansko cerkvico in jo vključil v novo celoto, ki pa je ena najsodobnejših sakralnih arhitektur na Slovenskem.

Zaokrožili smo po Prekmurju in se usmerili proti Radgoni, prečkali Muro in v Slovenskih goricah v Lenartu zaključili še z zadnjim delom izleta s kosilom. Očarljiva pokrajina in lepo vreme pa sta še popestrila naš izlet, ne bi pa mogli mimo Trojan, da ne bi nakupili »odpustkov« za tiste, ki kaj pričakujejo od  nas ob povratku domov.

Tekst: Ivanka Sluga
Slike: Marta Rijavec