torek, 15.9.2009

Oaza miru, zelenja in bazenov v Šmarjeških toplicah nas je navdušila. Prvi jesenski izlet je bil tokrat malo drugačen, saj smo izletnikom ponudili tudi kopanje v Šmarjeških toplicah. Prijavilo se je kar 79 izletnikov, ki so preživeli lep, topel in zanimiv dan.

Najprej so nas sprejeli s konkretno dobrodošlico (ajdov kruh z orehi, čaj s cvičkom) in nam predstavili zdravilišče, nato nas je biologinja popeljala po čudovitem parku, kjer je mnogo zanimivih vrst drevja, vse pa je najbolj navdušil lotos, rastlina z velikimi listi in bogatimi cvetovi ter okrasnimi plodovi, ki uspeva v posebnem toplem ribniku.

Po ogledu parka se je večina napotila v bazene, peščica pa je ostala in si privoščila dve urni sprehod po zdraviliškem kompleksu. Po triurnem namakanju in plavanju v bazenih po izbiri so bili nekateri kar prijetno utrujeni in seveda lačni, zato se je še kako prileglo kosilo.

Po kosilu smo obiskali čebelarja, ki ima lepo zbirko starih panjskih končnic in različnih pripomočkov za čebelarjenje, druga skupina pa se je odpeljala z vlakcem na panoramsko vožnjo po bližnjih lepo urejenih in s cvetjem okrašenih vaseh do mlinarja, kjer smo poskusili kruh iz njegove moke. Nato sta se skupini zamenjali, da ni bil nihče prikrajšan za užitke.  Kar nekaj ljudi se je trudilo, da bi se imeli čim lepše.

Na povratku so mnogi izražali želje, da bi se radi šli večkrat kopat in predlagali tudi kopalne izlete. Bomo poskusili in videli bomo, kako se bo obneslo.

Zapis: Elica Brelih
Foto: Tone Sluga