torek, 20.10.2009

Oktobra smo se SVIZCI, ki jih poznate že iz prejšnjih prispevkov, napotili po logaških poteh na Žibrše. Že v Gornjem Logatcu, kjer smo startali, nam je prizadevna vodička Dragica povedala marsikatero zanimivost, ki je bila za večino pohodnikov nova.

Gornji Logatec je bil do izgradnje železnice razvitejši del naselja. Tu je bila šola, sodnija in druge pomembne stavbe. Tudi starodavni vodnjak ob cesti z litoželezno črpalko je lahko v ponos domačinom.

Ker pa smo pohodniška skupina, si nismo utegnili ogledati drugih posebnosti kraja, ampak smo se odpravili naprej. Na Smolevcu se nam je gozdna pot postavila kar pokonci, a smo sicer malo zadihani kmalu prispeli na idilično planotico s prekrasnim razgledom. Odprl se nam je pogled na cel venec gora s Triglavom, Kamniškimi Alpami do osamelcev proti jugu. Vse obsijano s soncem, v dolinah pa belina prve slane. Čudoviti občutki!

Pa še samopostrežna utica s frakeljčki žganja in koščki Dragičine čokolade. Čeprav je v prste malo zeblo, smo se veseli sprehodili dalje mimo zapuščene šole in prenovljenih hiš pridnih domačinov do Tomejetovih, kjer nas je na kmetiji odprtih vrat pričakala prijazna gospodinja z ocvirkovco in toplim čajem. Prijetno je bilo posedeti ob obloženih mizah in zakurjeni peči.

Vračali smo se po drugi poti vzhodno od kamnoloma in skozi Blekovo vas zaključili prijetno rajžo.

Zapis: Stanka Grbec
Foto: Ivan Kalič