torek, 13.10.2009

Spet smo se letos podali v dolino Neretve na obiranje mandarin. V četrtek, 8. septembra smo se z vlakom »Mandarinček« iz Ljubljanske odpeljali proti Sarajevu, kamor smo prispeli v jutranjih urah. Ogledali smo si Baščaršijo, nato smo pot nadaljevali v Mostar in si del tega tudi ogledali. V Mostarju so nas na železniški postaji zelo lepo sprejeli s folkloro in glasbo.

V večernih urah smo prispeli v Ploče kjer so nas že čakali avtobusi in nas odpeljali v letoviško mestece Gradac kjer smo prenočili. Zasedli smo hotel Labinica saj je bilo nas obiralcev okoli 360. Vsi dobro razpoloženi smo naslednje jutro z ladjami nadaljevali pot do Opuzena. Na ladji je bilo gusarsko vzdušje, saj so nam »neretvanski gusarji » pripravili zelo veselo vzdušje.

V dolini Neretve so številni nasadi mandarin in zelo je lep pogled na slastne oranžne mandarince, ki se bohotijo na drevesih in se kar same ponujajo obiralcu. Z veseljem smo polnili vsak svojo vrečo in za nekatere je bilo to prvo srečanje z mandarinami, jaz osebno sem se udeležila te »fešte« že tretjič in vedno je bilo lepo in prijetno.

Domačini so zelo gostoljubni in prijazni ljudje. Ker se nekateri člani Du Vrhnika zelo radi udeležujemo raznih trgatev smo se podali tudi v dolino Neretve. Čas je kar prehitro minil, na voljo smo imeli štiri dni in v tem času smo doživeli veliko lepega, bilo je prijetno druženje, spoznavanje krajev in ljudi in bilo je veliko veselja, dobre dalmatinske glasbe in še bi lahko naštevala.

Letos smo nekateri člani DU Vrhnika začeli spomladi z obiranjem češenj v Vipavi, nadaljevali konec septembra z  obiranjem grozdja, nato so sledila jabolka v okolici Krškega, ravnokar smo se vrnili iz obiranja mandarin in sledijo olive na Korčuli.

Leto se bo začelo počasi iztekati, mi pa smo polni lepih doživetij in veseli smo, da smo naredili nekaj dobrega za nekatere dobre ljudi, ker smo jim nudili pomoč, veliko dobrega in koristnega pa smo naredili tudi za svoje dobro počutje.

Zapisala in foto: Fani Šurca