sobota, 14.11.2009

Na lep četrtkov dan smo se odpeljali proti Suhi krajini, kjer smo si želeli ogledati nekaj zanimivosti, preden nas obišče Martin. Tako smo se ustavili na Muljavi in si ogledali Jurčičevo domačijo, muzej starih predmetov, Krjavljevo bajto…

V Žužemberku nas je sprejel sam gospod grajski, imenovan Turjaški s skupino ljudskih pevk in godcev. Ogledali smo si še mogočen grad in iz najvišjega stolpa občudovali dolenjsko lepotico Krko ter bližnjo in daljno   okolico.

Povzpeli smo se še do monumentalnega spomenika nad mestom, nato pa nadaljevali pot proti Dobrniču in Mali vasi, kjer je bil rojen misionar, etnolog in še marsikaj Friderik Baraga. Ustavili smo se na Občinah, kjer stoji zaščitena Jurjeva domačija z vsemi gospodarskimi poslopji, morda najbolj zanimivo kaščo in zbiralnikom vode na vago.

Iz Račjega sela pri Trebnjem pa je že dišalo po dobrem kosilu, zato smo do dogovorjene ure bili tam. Pričakal nas je tudi duo Litijski odmev, ki je poskrbel, da smo se veselo vrteli po plesišču. Obnovili smo tudi življenjepis sv. Martina in poskusili novo vino. Vsem, ki ste oklevali, ali bi se prijavili, ali ne, je lahko žal. Računali smo, da bosta dva avtobusa, pa je bil na žalost le eden, ki pa je bil zelo hitro poln.

Tekst: Elica Brelih
Foto: Tone Sluga