sobota, 20.2.2010

Torkov pohod Sončkov z Vrhnike je bil dvakrat nenavaden – zaradi hoje ob morju in to na pustni torek, ko se je med nami znašel planinec, ki je zgrešil avtobus za Kranjsko goro, pa hipijevka, ciganka in hudiček, tako da  je bilo tudi zabavno.

Med vožnjo proti morju je še naletaval sneg, v Izoli, od koder smo se odpravili proti Portorožu, pa še dežnika ni bilo vredno odpreti.
Februarja se ob morju ne dogaja nič zanimivega, zato smo spoznavali naravne posebnosti slovenske obale. Ko smo zapuščali Izolo smo videli v morju apnenčaste skale, kar je nenavadno, ker je večina naše obale iz fliša.

Želeli smo iti ob obali do Mesečevega zaliva, vendar je plima zalila obrežje do sten, zato smo šli med oljčnimi nasadi na vrh polotoka Ronek. Na robu klifa se je odprl pogled na Mesečev zaliv. Marsikomu je vzelo sapo zaradi 80 metrske prepadne stene in lepote samega zaliva. Ta del naše obale sodi v krajinski park Strunjan tudi zaradi sredozemskega rastlinstva, ker imajo nekatere vrste tu najbolj severno ležeča rastišča.

Ustavili smo se pri znamenitem Strunjanskem križu, od koder je v lepem vremenu izreden razgled. Mi smo imeli oblačno, zato bo potrebna še kdaj priti. Na poti proti Strunjanskemu zalivu smo obiskali cerkev Svete Marije od prikazovanja in bili navdušeni nad velikimi stenskimi slikami in poslikavami stropa.

In že smo bili ob laguni Stjuža v Strunjanskem zalivu, kjer smo srečali tretji tip obale,  poplavno ravnico ob izlivu Strunjanskega potoka. Človek je v preteklosti izkoristil naravne pogoje in zgradil kanale, nasipe in bazene za izparevanje vode in kristalizacijo soli. Prečkali smo soline in opazovali obnovitvena in pripravljalna dela za poletno žetev soli. Solinarji pravijo namreč, da se »sol dela pozimi«.

Na drugi strani zaliva smo zavili v kratko dolino Karbonar in hodili kar po trasi nekdanje ozkotirne železnice, ki je 31 let povezovala Trst s Porečem. Ko smo izstopili iz pol kilometrskega predora smo bili že med prvimi hišami Portoroža. Spotoma  smo si ogledali še Avditorij, ki ga poznamo z televizijskih prenosov in zaključili našo pot na robu plaže v Portorožu.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak
Fotografije: Sonja Repnik