ponedeljek, 11.1.2010

V letnem planu Sončkov za leto 2010 smo za 5. januar planirali pohod z Rovt na Vrhniko. Napoved slabega vremena s sneženjem je marsikaterega dvomljivca v ponedeljek spravila k telefonskemu preverjanju: »Ali jutri vseeno gremo?«. »Seveda gremo, saj v sneženju je prav lepo, pa tudi opremljeni smo dobro«.

In smo šli. Kar trideset se nas je zjutraj odpeljalo na Rovte, kjer smo avtobus odslovili in se odpravili na pot. Oblačni pokrov je zagrinjal bližnjo pokrajino, med drobnim sneženjem smo videli le najbližjo okolico. Cesto Rovte – Petkovec smo prav hitro zapustili in zavili na zasneženo pot. V zaselku Gabrovce je gospodar prav začudeno pogledal množico pohodnikov, ki je hotela kar mimo hiše in nas s šilcem domačega žganja zadržal na prijaznem klepetu.

Do Galeta smo  gazili novo zapadel sipek sneg, nato pa se po spluženi cesti spustili v Celerje. Tam smo spet zagazili v celec in se skozi gozd povzpeli na Gradišče. Sledil je najlepši del poti skozi zasneženo pokrajino čez Novakov grič do cerkvice Sv. Hieronima na Petkovcu, kjer smo si privoščili kratek oddih.

Na Kisovcu je bilo za ta dan konec snežne odeje in po spluženi cesti smo odkorakali čez Prezid in skozi Strmico do Starega Malna. Tam so nas že čakali s toplim čajem in okusnim kosilom, kateremu je sledil »obračun« za pohodno leto 2009, v katerem smo imeli osemnajst pohodov in dve potopisni predavanji. Spočiti, siti in dobre volje smo prehodili še zadnjo etapo poti in se pri Štirni pod Planino pričeli razhajati.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak
Fotografije: Tatjana Rodošek