sreda, 9.9.2009

Upokojeni delavci vzgoje in izobraževanja, združeni v sekciji SVIZCI pri DU Vrhnika smo si privoščili jesenski izlet na Dolenjsko. Zanimanje je bilo še posebej veliko zaradi Rudolfovega splava po Krki, s katerim smo se popeljali na ogled mesta z »ribje »perspektive.

Še vsi bistri in zbrani smo se naj prej sprehodili po starem mestnem jedru preko Kapitlja do Jakčeve galerije, kjer smo si ogledali bogato  zbirko slik.

Na Loki nas je že čakal splav z Julijo plemenito von Schoechenstul, splavarji in harmonikarjem. Vožnja po sicer umazani reki je bila prijetna, saj so nas na visokem kulturnem nivoju zabavali  perica Pepca, Julija in flosarji ter harmonikar. Naš Franci je celo opravil izpit za pripravnika flosarja ob pomoči botrce Zalke.

Po kosilu smo se odpeljali na Grčevje v vas Paha, kjer so nas domači v nošah in z dobro pehtranko sprejeli na Matjaževi domačiji. To je 150 let stara domačija, popolnoma obnovljena in pripravljena za bivanje po starem. Marsikdo je bil poln nostalgije, saj se je spomnil babičine hiške, ki je bila podobna.

Na 200 let starem lesenem podu smo si ogledali multivizijsko predstavitev »Zgodba o cvičku«, nato pa  zaključili s »kraljem cvička«.
»Bilo je ful dober, bilo je zanimivo, bil je to krasen izlet…« so modrovali ob povratku.

Zapis: Elica Brelih
Foto: Ivan Kalič