nedelja, 18.4.2010

Četrtkovo jasno in nekoliko hladnejše jutro je veliko obetalo, še posebno nam SVIZCEM, saj smo bili namenjeni na Krim. Kar 28 dobro nabrušenih pohodnic in pohodnikov se je zbralo in pričakovalo nepozaben dan. In res je bil.

V Borovnici so se nam pridružili še kolegi in kolegice in kmalu smo bili na izhodišču pri spomeniku, od koder smo po lokalni cesti krenili našemu cilju nasproti. To pot sta se pripravila Mari in Franci in nam povedala mnogo zanimivosti o Rakitni.

Seveda smo ob poti občudovali znanilce pomladi kot so repuh, torilnice, trobentice in bela pobočja zibajočih se kronc, velikega zvončka.
Sploh nismo vedeli, kdaj smo bili na vrhu. Najprej nekaj pod zob, nato razgledi…

Krim je namreč le 1.107 m visoka gora nad južnim delom Ljubljanskega barja, vendar izredno razgledna. Vse, kar obdaja Ljubljansko kotlino, se je videlo, pa tudi Snežnik, Hrušica, Nanos…Kaj bi naštevali, kdor ne verjame, naj se v lepem vremenu povzpne nanj! Kar nismo mogli z vrha, tudi zaradi prijetnega sonca. Ko pa smo zagledali preteč oblak, smo jo odkurili proti Rakitni.

Rakitna je naselje na Rakitenski planoti, po kateri se vije rečica. Leži na višini od 780  do 820 m in jo obkrožajo obsežni borovi in smrekovi gozdovi, zato ima zelo ugodno klimo za zdravljenje pljučnih bolezni.
Kraj je znan po umetnem jezeru in vikendaškem naselju ter Mladinskem klimatskem zdravilišču. Rakitna ima številne možnosti za rekreacijo v naravi v zimskem in poletnem času od drsanja, teka na smučeh, hoje do kopanja, sprehodov, kolesarjenja, pohodništva…

Rakitensko planoto smo si pogledali z bližnjega hriba Rotovec (964 m), od koder je izredno lep pogled tudi na še čisto beli Snežnik, na Vidovsko planoto, bližnjo Slivnico, Županov hrib in seveda na spodaj ležečo Rakitno.

Hvaležni smo Marici in Franciju, da sta nam pokazala tako lep razglednik.

Zapis: Elica Brelih
Foto: Ivan Kalič