ponedeljek, 21.12.2009

Ker je sneg pobelil naravo, se SVIZCI-pohodniki nismo odpravili kam daleč, ampak sta  kolegici Vika in Milena predlagali pot po bližnjih obronkih Polhograjskih hribov od Ligojne do Žažarja, nato pa preko Kajn Dola v Podlipo.

Bilo je sicer hladno četrtkovo jutro, toda nihče ni zaradi mraza hotel ostati doma. Z avtobusom smo se odpeljali do Razpotja in nadaljevali po zasneženi pokrajini proti Žažarju, kjer nas je obsijalo zimsko  sonce. Vasica Žažar je nekako osamljena, daleč stran od drugih vasi in domačinom se je zelo čudno zdelo, kaj v tem mrazu dela pri njih taka kolona pohodnikov. Še vaški psi so nas lepo sprejeli brez laježa, le radovedno so nas ovohavali.

Iz Žažarja smo jo ubrali po gozdni poti navkreber proti Kajn Dolu  in naredili ovinek do vikenda, kjer nas je naša kolegica Milena presenetila  z domačimi piškoti, vročim čajem in »ta kratkim«.
Dobro podprti smo se spustili v dolino Podlipščice v vas Podlipa, ki je nastala okoli hriba, na katerem stoji cerkev sv. Brikcija. Sproti smo pokukali še v »Matečkovo« hišo, ki je zaščitena domačija in v Kovtrov mlin, kjer je gospodar Vinko ravno nekaj mizaril in smo si lahko ogledali notranjost.

Nato smo se ustavili v gostilni, kjer sta nam kolegica Dragica in mož Kostja pripravila presenečenje in nas obdarila z domiselnimi drobnimi darilci, ki sta jih izdelala sama. Elica pa se je še posebej zahvalila za pozornost, ki so jo ji namenili pohodniki ob tej priliki in poudarila, da k tako uspešni organizaciji pohodov veliko prispevajo  tudi Vika, Zalka, Dragica, Stanka in Zorčeva oba.

Vsem SVIZOVKAM IN SVIZCEM, KI BERETE NAŠE VRSTICE, SREČNO IN ZDRAVO NOVO LETO 2010.

Tisti, Svizci in Svizovke, ki še oklevate, pridružite se nam in uživajte v veseli družbi in v naravi!

Zapis: E. Brelih
Foto: I. Kalič