18. 03. 2010

Kraški rob je ime za slovenski del skalne pregrade od Italije proti Učki. Glavnina Kraškega roba je med Socerbom in vasjo Podpeč. Vzporedna stopnja pa teče med naseljema Gračišče in Sočerga.  To je »stopnica« iz toplejše Istre k hladnejšemu Primorskemu krasu.

Kraški rob je znan po izjemni pestrosti ptičjih vrst in posebnem rastju( oljka, smokva, lovor, črničje, vinska trta…). Zaradi vseh teh zanimivosti in posebnosti smo se SVIZCI odločili raziskati ta del Slovenije in se odpeljali do naselja Movraž, ki leži v Movraški vali na dobrih 214 m nad. v. s komaj 100 prebivalci.

Ker so tu včasih gojili murve, je bil najprej Murvaž, kasneje se je preimenoval po družini Maurocenti v Movraž. Napotili smo se po poti proti robu do naravnega mostu in do velikih previsno izoblikovanih spodmolov  pod pečinami Veli Badin.   Domačini tem spodmolom pravijo kar ušesa Istre. To so votline z visoko previsno steno na vhodu, ki so nastale zaradi kemičnega delovanja vode in fizikalnega preperevanja. Prisluhnili smo domačinom tam spodaj v Mlinih, ker pravijo, da se vse sliši , če si pod stenami.. Najbrž se takrat ni nihče pogovarjal, ker nismo slišali ničesar, razen nas samih, ki smo razigrano klepetali pod ostenjem in malicali.

Ko smo se med apnenčevimi škrapljami in žlebiči prebili na vrh roba, smo lahko opazovali dolino proti Buzetu. Višina sicer ni huda, saj smo samo 408 m nad dolino, a pogledi vse do cerkvice sv. Kvirina nad Sočergo so bili izjemni. Od Slavnika, Kojnika, Goliča, Lipnika in Kavčiča do Žbevnice in Učke na eni strani, na drugi vse do Buzeta in seveda proti Sočergi.
Sočerga stoji na prevalu med Sočersko valo na severu in zgornjim tokom potoka Reke na jugu, v skrajnem JV delu Šavrinskega gričevja. Vzhodno od vasi je mejni prehod s Hrvaško.

Na vzpetini, kjer stoji cerkvica sv. Kvirina, so ohranjeni okopi prazgodovinskega gradišča. Narava se je počasi že začela prebujati, saj je na poti  mnogo drobnih rumenih cvetov spomladanske lopatice in nekaj zvončkov.

Poslovili smo se od naših primorskih prijateljev, se zahvalili Mili in Sašu za vodenje in že kovali načrte za nove podvige.

Zapis: E. Brelih
Foto: I. Kalič