ponedeljek, 22.3.2010

»Trst je naš« ima naslov knjiga akademika Jožeta Pirjevca. V stari del in v zaledje tega mesta smo se 18. marca odpravili na celodnevni izlet pod vodstvom turistične vodičke gospe Dominike. Po poti zgodovinskih obeležij smo obujali dejstva pred skoraj sto leti, ki pa se še danes vpletajo v dnevno politično dogajanje in so živa bolj, kot si mislimo.

Najprej smo obiskali Bazovico, kjer so bili ustreljeni vodilni člani protifašistične organizacije Tigr. V senci  macesnov, umeščenih v prostor z železno ograjo, stoji kamniti steber z imeni. Ob tem nismo spregledali na vidnem mestu zapisanih datumov večjih skrunitev tega spomenika. Le nekaj kilometrov naprej, še vedno v gmajni, smo si ogledali  večji kompleks v krogu kiparskih obeležij, posvečen italijanskim žrtvam fojb.

Nato nas je pot vodila v samo mesto, kjer smo si ogledali zloglasno Rižarno in znotraj njenega kompleksa Muzej, ki s fotografijami, z dokumenti in s predmeti priča o življenju in o nečloveškem trpljenju ljudi med II.svetovno vojno – Auschwitz sredi Trsta! Pozornost vzbudi tudi fotografija pogrebnega sprevoda padlega partizana,v katerem sodeluje katoliški duhovnik. Nestrpnosti tedaj ni bilo!

Pod težo vtisov fašističnega nasilja smo si oddahnili šele na naslednjem cilju naših načrtovanih ogledov, to je  na griču rimskega dela Trsta z obrambnim stolpom in z baziliko Sv.Justa –  lep panoramski pogled na večji del mesta in cerkev s petimi ladjami! Čudovito, spominja na Oglej in tisti čas.

Na panoramski ploščadi med ostalinami rimskih stebrov smo posneli skupinsko fotografijo in vzajemno pritrdili predlogu, da v središču mesta popijemo kavo. Dobri stari časi! »Ponterosa« ni več, vse je drugače ali vsaj zelo oddaljeno – kava pa je še dobra in tudi vzdušje obmorskega melosa se prijazno utrne ob glasni govorici mimoidočih.

Naša pot je vodila skozi predmestje Trsta do izvira reke Timave in ogleda tamkajšnje cerkve ter naprej do Doberdoba in Doberdobskega jezera v Sredipolje (Redipuglio), kraj, kjer je veličasten spomenik padlim v I. svetovni vojni – kostnica in vojaško zgodovinski muzej. Impozantno in pretresljivo!  Naložba v spomin in opomin človekovemu brezumju!

M.R.