petek, 25.9.2009

Zadnji torek in zadnji dan v poletju v tem letu smo se Vandrovke odpravile na enodnevni pohod na Pokljuko. Zbralo se nas je 26 pohodnic in družbo nam je delal predsednik DU Vrhnika g. Sluga Anton.

Zjutraj ob 8.00 uri smo se z avtobusom odpeljale proti Gorenjski. Sonce nas je spremljalo in seveda dobra volja v avtobusu je napolnila naša pričakovana srca. Kar hitro smo prispele v Gorje kjer smo si privoščile obvezno kavico in, ko smo dobile moč za naprej smo se odpeljale proti  našemu cilju, tam pa nas je že čakala naša Elica, ki je bila ta dan naša vodička.

Ker Elica res zelo dobro pozna ves teren na Pokljuki nas je vodila preko Belske planine na Galetovec, ki je na višini 1. 265 m. Ker je ta dan jesen že stopala skozi vrata, nas je jesenska narava pozdravila že z jesenskimi barvami. Ko smo prišle na vrh Galetovca  smo zagledale čudovita rdečo jerebiko, ki se je bohotila v soncu. Z Galetovca je čudovit razgled na Blejsko jezero in Blejski kot. Hodile smo približno dve uri in , da ne govorim o čudovitem svežem zraku, toplo sonce nas je grelo in nam dajalo energijo, vse smo bile dobro razpoložene in vesele. Tudi nekaj nabiralcev gob smo srečali, saj je Pokljuka znana po gobah.

Naša Elica pa je polna znanja o prelepi Pokljuki in posredovala nam je res veliko informacij, tako, da smo jo z veseljem poslušale. Po krajšem postanku in še malo vožnje z avtobusom smo se napotile še preko planine Javornik od kjer je čudovit pogled na Debelo peč, Okrogleš, Brda, Lipanski vrh, Mrežice in Viševnik.  Ogledale smo si tudi novi športni biatlonski center na Rudnem polju, ki bo prav kmalu odprt.  Pred odhodom domov smo se okrepčale še pri Jurčku in se srečale s pohodniško skupino »Zimzelenčki«, ki so se ta dan tudi gibali po Pokljuki.

Srečanje je bilo prijetno in kar prehitro smo se morali posloviti, zapustiti Pokljuko in avtobus nas je že čakal za odhod. Prevoz na Pokljuko nam je omogočilo DU Vrhnika in se zanj lepo zahvaljujemo, lepa hvala tudi ga. Elici  za prijetno vodenje. Upamo, da se še kdaj odpeljemo na podoben pohod in izlet po naši lepi Sloveniji.

Zapisala in foto: Fani Šurca