četrtek, 20.5.2010

Krasno pomladno vreme je nas Vandrovke zvabilo na Grmado nad Polhovem Gradcem. Polhograjska Grmada (898 m) je eden od najvišjih vrhov na Polhograjskem hribovju. Po sorazmerno položnih dostopih do Grmade se srečamo z zelo strmim in skalnatim vrhom, ki kljub nizki nadmorski višini daje vtis prave visokogorske pokrajine.

Tudi rastline so prilagojene visokogorskim razmeram. Na Grmadi boste našli nekatere rože, ki jih najdete le na višjih vrhovih v predgorju slovenskih Alp kot naprimer na Blegošu, Poreznu ali v Alpah. Z velikim zanimanjem smo opazovale dišeči volčin, gozdni šebenik, rdeča blagajka, materina dušica in še bi lahko naštevala.

Kot se za tako zanimiv vrh spodobi, vodi na Grmado več markiranih poti. Naša skupina se je z avtobusom zapeljala po Žirovnikovem grabnu do vasi Topol (sv.Katarina) nad Medvodami. Dve uri hoda in že smo bile na vrhu od koder je čudoviti razgled na vse strani neba.

Ker je bilo lepo sončno in skoraj jasno nebo, smo zelo lepo videli Ljubljansko kotlino, Blegoš, Triglav, Storžič, Menina planina, Kamniške in Savinjske Alpe, Kum, Krim, Snežnik in še drugi vrhovi.

Težko je izbrati, katera izmet poti iz Polhovega Gradca je bolj zanimiva, zdi se nam, da pot, ki smo si jo zastavile me Vandrovke je bila zelo poučna in naša Elica, ki nas je ta torek vodila nam je povedala in pokazala veliko poučnega in zanimljivega. So stvari, ki smo jih videle,slišale in doživele prvič. Nekatere izmed pohodnic so že bile na tem čudovitem vrhu.

Naša Elica nas je opzorila tudi na kače, ki so prisotne na tem predelu, predvsem gadi in modrasi in res smo opazili gada, ki je bil zvit na poti in lovil sončne žarke. Kar prehitro je minilo prijetno dopoldne in že smo se vračale v dolino mimo lovske koče proti Mačkovem grabnu. Spet smo bile bogatejše še za en torek in polne novih doživetij.

Zapisala in foto: Šurca Fani