nedelja, 1.11.2009

Gora Kršičevec je postala slavna po tem, ko so iznajdljivi domačini želeli privabiti v odmaknjeno kraško vasico Juršče čim več izletnikov in pohodnikov in jim pokazati zanimivosti svojega kraja. Postavili so dve izletniški tabli, ki govorita o kraju in nakazujeta pot na »našo staro goro«in izdali zgibanko.

Kršičevec (1.091m) je posut s kršjem vsepovsod, vendar na plitki vrhnji plasti zemlje uspevajo borne trave,  ki dajejo hrano številnim tropom ovac. Ovčereja je tu namreč poleg gozda edina možnost za preživetje v tej odmaknjeni in samotni, z vrtačami posuti, a prijazni in mehkobni  pokrajini.

Sprehod med pašniki, po gosti zlati travi,  med tropi ovac, med laježem ovčarskih čuvajev, sprehod po gozdu, kjer se vidi, da so mogočna drevesa že zdavnaj izsekali in da zdaj  iz trohnečega  štorovja na novo poganjajo breze in gabri, nato krš in še krš. In že smo na golem vršnem delu, od koder je čudovit razgled na Juršče, Nanos, Julijce, Snežnik… Tu tudi občutiš, kaj je burja, ta naravni in brezplačni frizer, ki ofrizira ne samo ljudi, ampak tudi drevesa, ki kljubujejo vetru.

Med potjo pa veliko tišine, ki poje, paleta jesenskih barv, na katerih se spočije oko in nekatere zanimivosti kot so lipa s štirinajstimi lipicami, starimi okoli 50 let, jama Lipovka, Mrzla jama, Bele stene…, pa lične klopce na zanimivih mestih…

Tudi nas je Kršičevec prevzel in nanj se bomo še vračali, v različnih letnih časih, saj se vsakokrat pokaže v drugačni preobleki.

Zapis: Elica Brelih
Foto: Vlado Nikolić