četrtek, 10.9.2009

Jesenski čas je pravi čas za pohodnike, saj ni več tiste neznosne vročine, ki priganja, da se je treba napotiti v hribe že v mraku zjutraj. Prav zaželeli smo si drug drugega, zato so se prvi začeli zbirati že ob pol sedmih.

Zapeljali smo se do parkirišča na Ljubelju, kjer nas je čakal gospod Siniša, ki je posnel še nekaj kadrov za film o dejavnosti DU Vrhnika. Zagrizli smo v hrib pod žičnico. Poleg prijetnega sonca na nebu so nas pozdravili še drobni sončki med gruščem in skalami- kernerjev mak- ki kljub nežnosti kljubuje gorskim razmeram.

Ko je bilo snemanja konec, smo se razdelili v dve skupini. Eni so želeli spoznati pot proti planini Preval po Bornovih tunelih, drugi pa Zelenico in njeno okolico. Jože, rojen Tržičan, je popeljal skupino 17 po lovski poti na Preval, nazaj pa po Potočnikovem grabnu do Podljubelja, ostali smo grizli breg naprej proti koči na Zelenici. Sproti smo lahko opazovali, kaj stori neurje, ki je pred nekaj dnevi divjalo v okolici Tržiča.

 

 

Zelenica se je kopala v prijetnem soncu, zato smo si privoščili še sprehod do koče Iskra na Blejski konec, nekateri pa so se povzpeli še na Triangel in pokukali na avstrijsko stran. Dobro smo si ogledali, kod pelje pot na Begunjščico z Zelenice, pa na Vrtačo, Na može, Stol…

Na vsakem koraku smo opazovali prve znake jeseni: gredice resastega svišča, odcvetele samoperke, popolnoma zrele brusnice, popasena travišča, megle v dolini, prve rjavkasto zlate macesnove iglice…
Nekateri kar niso mogli verjeti, da se vidi Blejski kot in kako majhen je  izvir Završnica. Pohodniki s Prevala so nam sporočili, kako so se lepo imeli in navdušeni opisovali lahko, mestoma zavarovano pot in kako dobro so jedli na planšariji.

Ko smo se zbrali na Podljubelju, sta nas presenetili 60-letnici s sladkimi in malo manj sladkimi dobrotami, ki jih je bilo toliko, da so jih poskusili še idrijski srednješolci, ki so bili na ekskurziji in so se ustavili na istem parkirišču. Podelili smo še šest bronastih medalj za pet let aktivnega sodelovanja v sekciji tistim, ki se polletne prireditve niso mogli udeležiti. Tako smo skupno podelili 33 bronastih medalj tistim, ki so od ustanovitve sekcije do zdaj neumorni  pohodniki. Vsako leto v prihodnje bomo podelili kakšno medaljo, saj nas je že preko 50! Čestitke vsem pohodnikom za vzdržljivost in čutu pripadnosti skupini!

Zapis: Elica Brelih
Foto: Vlado Nikolić, Janez Cerk