torek, 31.5.2011

Majsko družabno srečanje

Mesec maj je mesec prireditev in druženj. Za vsakogar nekaj. Družabno srečanje je bilo namenjeno veselemu druženju, kulturnim užitkom in veselim plesnim ritmom.

Tako je na letnem vrtu najprej nastopila naša glasbena skupina, ki je posvetila nekaj pesmi ljubezni, nekaj ljudskim običajem, nato pa domovini. Skoraj 80 udeležencev je navdušeno zaploskalo ubranim melodijam ob spremljavi harmonike.

Po poznem kosilu pa so se množično prepustili glasbi v živo in plesnim korakom. Naši udeleženci zelo radi zavalovijo dunajski in angleški valček, seveda pa jim niso neznani sodobnejši ritmi.

Pozno zvečer smo se poslavljali z mislijo na naslednje srečanje in druženje na Pokljuki.

Zapis: E. brelih
Foto: T. Sluga

 


Kulturna prireditev v počastitev majskih praznikov

 

Članice Komisije za kulturno dejavnost so pripravile »Recital«, prireditev, posvečeno domovini, NOB in današnjim aktualnim razmeram. Sodelovali so Barbara Petrič, Pavla Novak, Milena Brenčič, Zalka Garafolj, Stanka Grbec, N ežka Vihtelič Tone Kogovšek in Matjaž Žirovnik.

Prijetno smo bili presenečeni in obenem veseli, da je obvestilo z naslovom »Recital« privabilo tolikšno število poslušalcev.

Zelo doživeto je bil predstavljen odlomek Župančičeve Dume,  pozorno smo prisluhnili Grabeljškovi črtici Češnja, veliko vedrine je odražala črtica Partizanski obrazi (Kraguljeve hlače). Med temi so se pletle pesmi partizanke Marte Takrat, Borove Šel je popotnik skozi atomski vek in V tovarni.

To pa še ni vse. Zazvenele so tudi  pesmi Na oknu glej obrazek bled, Prečuden cvet, Stoji tam v gori partizan, Ena ptička, Kovači smo, ob spremljavi harmonike.

Obiskovalke in obiskovalci so se na koncu pridružili petju in poskrbeli za veličasten zaključek prireditve. Z dolgim aplavzom so bili vsi nastopajoči nagrajeni. Po prireditvi smo se pogovarjali, koliko skritih talentov imamo, zato lahko pričakujemo, da nas bodo še kdaj tako prijetno presenetili.

Zapis: E. Brelih
Foto:  T. Sluga

 


V maju tudi zeliščarska delavnica

 

DU Vrhnika je organiziralo zeliščarsko delavnico v okolici Malega placa. Udeleženke je v sončnem popoldnevu pričakala gospa Romana Tihelj, ki nas je v živo seznanila z zelišči, ki v tem času rastejo na Barju. Tako smo spoznavali vse od njivske preslice, baldrijana,divjega hmelja,trpotca, plešca, rmana, pa vse do drobnih majhnih marjetic.

Seznanila nas je, kdaj in kako se zelišča nabirajo, kako jih pravilno sušimo,, kako pripravimo mešanice za čaje in delamo kreme in tinkture.

Pri svoji razlagi je pozornost namenila posameznim rastlinam, ki so zdravilne, vendar v večjih količinah škodijo našemu organizmu. To so recimo bela omela, šentjanževka…

Gospe Romani Tihelj se za prijetno izvedeno delavnico lepo zahvaljujemo.

Zapis: Vesna Stare