petek, 12.11.2010

V četrtek, 5. 11. 2010 je bil lep sončen dan in vrhniški upokojenci smo se odpravili na izlet  v okolico Sevnice.

Najprej smo se zapeljali proti Impoljci skozi vas Log, ki leži na višji rečni  terasi in opazovali skupino kozolcev na spodnji terasi. V zaselku Impoljski Potok stoji graščina z novejšim poslopjem , kjer preberemo Dom upokojencev in oskrbovancev Sevnica. Tja smo namenjeni.

Kar 56 upokojenk in upokojencev je pričakala prijazna direktorica doma in nas povabila v sprejemne prostore. Kar osupnili smo, ko smo prišli v veliko grajsko dvorano, kjer so nas postregli s sokom, kavico, krofom in piškoti.

Direktorica je predstavila dom kot posebni socialno varstveni zavod, ki nudi nego, varstvo in celovito oskrbo osebam z zmanjšano sposobnostjo za življenje in delo v domačem okolju. Opisala je številne dejavnosti, ki se odvijajo v dopoldanskem času in nekatere delavnice, kjer nastajajo prave umetnine, (likovna, pletarska, lesarska…) smo si tudi ogledali.

Presenečeni smo bili nad urejenostjo in prijaznostjo ter pozornostjo, ki jo izkazuje osebje do varovancev in varovanci med seboj. Če bi klepetali in si ogledovali, tudi čudovit velik in lepo urejen park, kjer so možnosti za sprehode, počitek in rekreacijo, vendar smo morali dalje.

HE Blanca je elektrarna, ki ima prvo ribjo stezo, a še vedno ima prizvok tragične nesreče. Človeka kar zmrazi, ko pogleda prelivna polja, po katerih so drseli čolni… Še bežen pogled na sicer moderno hladilnico, a videti ni kaj in že smo krenili na Studenec, kjer nas je čakalo dobro kosilo, ansambel in zabava.

Za prijetno vzdušje med plesnimi pavzami je poskrbela naša pevska skupina, ki je zdramila tudi goste iz Grosupljega, ki so nam pritegnili. Najbrž takega pevskega zbora že dolgo ni bilo na Studencu.

Zadovoljni in veseli smo zapuščali Studenec in se preko Krškega hribovja vračali proti domu. »Veliko novega smo videli in slišali, pa še martinovanje je uspelo«, smo si rekli.

Zapis: E. Brelih
Foto: J. Miklavčič