sobota, 14.4.2012

Upokojenci DU Vrhnika  po Hrvaškem Zagorju in v Zagrebu

Vrhniški upokojenci smo se odpravili na izlet v sosednjo  Hrvaško, da bi si ogledali glavno mesto in seznanili z zgodovinskim junakom Matijem Gubcem iz 16. stoletja.

Gornja Stubica je sinonim za Matijo Gubca, vodjo slovensko hrvaškega upora v 16. stoletju. Sedem metrov visok spomenik, ki je delo Antuna Augustinčića (postavljen od 1971 do 1973) upodablja na eni strani vso bedo kmečkega človeka v 16. stoletju, na drugi strani bitko samo, v sredini pa vso pomembnost Matije Gubca v boju proti tlačitelju.

V bližnji palači Oršić ali muzeju »Seljačkih buna« je urejena zbirka, ki ponazarja in prikaže potek kmečkega upora in življenja v Zagorju. Od tu se ponuja tudi lep panoramski razgled na velik del Hrvaškega Zagorja.

Pot nas je vodila naprej proti hrvaški prestolnici. Navdušila nas je arhitektura mesta Zagreb, ki smo jo videli ob panoramski vožnji. Zgodovina, umetnost in kultura se kažejo v arhitekturi mesta s številnimi muzeji, galerijami, tudi pokopališče  Mirogoj je eno najlepših v Evropi, hkrati pa čudovit naravni park.

Vrste zelenih trgov in parkov priča o visoki stopnji meščanske kulture. Najlepši je park Zrinjevac z drevoredi visokih platan in z zgodovinskim meteorološkim stebrom. Za katedralo se nahaja park Ribnjak, pa nasad Maksimir itd…

Sprehod po Gornjem gradu nas je popeljal mimo trdnjave Loterščak, Banjskih dvorov, parlamenta, do cerkve sv. Marka, pred katero je bil kronan Matija Gubec. Cerkev je simbol mesta Zagreb.

Zelo dobro je bil voden izlet po mestu, na koncu izleta smo bili vsi zadovoljni.

Zapis : Ivanka Sluga
Foto: Janez Cerk