14. junija 2012. V pričakovanju novih doživetij v prijetni družbi smo se zapeljali mimo Kranja in naprej čez Korensko sedlo do bunkerskega muzeja na Korenskem sedlu. Ogledali smo si originalne utrdbene naprave iz časa »hladne vojne« med vzhodom in zahodom, zgrajene med leti 1963 in 1995.

Na srečo teh tankov in topov niso nikdar uporabili. Prijazen lastnik muzeje, g. Andreas Scherer, nas je popeljal na zanimiv obhod po obširnem sistemu položajev, utrdb in po poti skozi rove. Po vsem tem se je dober vojaški golaž prav prilegel.

Pot smo nadaljevali do Beljaka. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru in si ogledali glavne znamenitosti. Ustavili smo se pri sramotilnem stebru – prangerju, kjer so včasih privezovali zločince in goljufe. Se mi zdi, da bi tudi sedaj rabili kakšen tak pranger.

Naslednja točka našega izleta je bilo Osojsko jezero. Vkrcali smo se na ladjico in se v prijetnem sončnem vremenu zapeljali do Osoj. Ogledali smo si Benediktansko opatijo, ki je sedaj kulturno poslopje in hotel. Poleg stoji samostanska cerkev Osoje, sezidana okoli leta 1000. Sedanjo podobo v čudovitem rokoko slogu je dobila v 18. stoletju. Ob cerkvi je grob poljskega kralja Boleslava, znanega kot »Mutec osojski«. Po uboju krakovskega škofa je kot »mutast« hlapec živel v samostanu in šele pred smrtjo izdal svojo pravo identiteto.

Tudi naš pesnik Anton Aškerc je ta motiv uporabil v pesmi Mutec Osojski. Polni lepih doživetij smo se skozi karavanški predor odpeljali proti domu in na koncu lahko rekli: Spet je en lep dan za nami!

Zapis: Barbara Petrič
Foto: Janez Cerk, Fani Šurca