torek, 15.3.2011

Člani društva upokojencev Vrhnika smo se 10. marca 2011 udeležili prvega izleta iz letošnjega programa izletov z organizacijo TUR SERVISA po hrvaški Istri, Reki in Opatiji.

Najprej smo obiskali Reko s Trsatom. Na vzpetini 138m nad sotesko reke Riječine stoji trdnjava Trsat. Do nje vodi tudi 561 znamenitih stopnic imenovanih »Trsatske stube«, zgrajene v 16. Stoletju. Ob trdnjavi je romarska cerkev matere božje na Trsatu iz l. 1453 in frančiškanski samostan z zakladnico in galerijo.

Sprehodili smo se po mestnem jedru Reke in si ogledali nekaj mestnih znamenitosti. Nadaljevali smo vožnjo ob obali mimo ladjedelnice proti Opatiji. Po kratkem sprehodu po mestu smo si vzeli čas za postanek ob kavici. Opatija je mesto, nastalo šele po l. 1.844 in je predvsem turistično središče v reškem zalivu z izrazito mediteransko klimo.

Pot smo nadaljevali skozi tunel Učka. Letos bo že trideset let, odkar je skozi tunel stekel promet, lani pa je skozi tunel zapeljalo 40milijonto vozilo. Vozili smo se po »beli Istri« proti Pazinu skozi »sivo« do »rdeče Istre«. Peljali smo mimo Huma z znamenito avenijo glagoljašev, po Humu se imenuje tudi pijača zgodovine, ki ji pravijo »Humska biska« in je narejena iz tropinovega žganja, štirih zelišč in bele omele. Notranjost Istre pa je pretežno kmetijsko območje.

Mimo Pazina smo prispeli do mesteca Žminj, kjer nas je čakalo dobro kosilo s glasbo in pijačo. Kot etnološki posebnosti teh krajev  sta sivo istrsko govedo, imenovano »boškarin« in pa »kažuni«, ki so iz kamenja lično zložena zavetišča ali shrambe za pastirje. Danes je ohranjenih še kakšnih tri tisoč takih kažunov.

Ob povratku je sledil še ogled Grožnjana, sprehod po majhnem istrskem mestecu, ki danes šteje le še 23 prebivalcev, v poletnem času pa kraj zaživi. Polno je likovnih kolonij in drugih umetnikov. Grožnjan pa ponuja tudi lep razgled na okolico.

Nadaljevali smo vožnjo skozi Buje do mejnega prehoda Dragonja v večernih urah.

Zapisala: Ivanka Sluga
Foto: Janez Cerk