sreda, 20.4.2011

Tokrat nas je pot vodila proti Hrvaškem Zagorju. Pokrajina je podobna kot naše Kozjansko. Izrazito gričevnato območje z posebnim eko in etno sistemom pa daje pokrajini možnost za turizem. Na celotnem območju Maclja je razvit lovni turizem, ribolov, vidni so ostanki starih glažut, manjših utrdb proti Turkom, tu poteka transverzala, posebnost pa je tudi njihov govorni jezik.

Na čudoviti legi na vzpetini stoji dvorec Trakoščan, obdan z lepim parkom in umetnim jezerom. Nastal je v 13. stol. kot opazovalna trdnjava. Prvi omenjeni lastniki  so bili grofje Celjski. Kasneje so v njem kar tri stoletja živele družine Draškovičev. Med drugim ohranja dvorec zbirko njihovih družinskih portretov. Po letu 1953 je bil dvorec nacionaliziran in preurejen v muzej.

Vožnjo smo nadaljevali proti Krapini. Kraj ima danes turistično podobo, sega pa že v 12. stol. Znamenita najdba ostankov krapinskega neandertalca, ki so ga našli v mali pečini, imenovano tudi najdbo tisočletja ali hušnjakovo najdišče, privablja mnogo turistov.

Tudi mi smo si gledali nov moderen muzej evolucije, ki je v obliki školjke in prikazuje geološke časovnice in najdbe. Z multivizijo pa je prikazan način življenja jamskega človeka. Muzej je res vreden ogleda.

Na zagorskem področju se nahaja veliko termalnih izvirov, ki tudi dajejo možnost za boljše življenje v teh krajih. Obiskali smo terme Tuhelj, kjer so nam predstavili vse dejavnosti zdraviliškega in wellnes turizma in nas popeljali po celotni kopalni rivieri. Poleg dvorca Mihanovič pričenjajo tudi z gradnjo novega hotela s sofinanciranjem term Olimje.

Zaključili smo s Hrvaško in mimo Kumrovca prešli v Slovenijo pri Bistrici ob Sotli in nadaljevali pot proti Stari vasi Bizeljsko, kjer nas je čakalo pozno kosilo.

Zapisala: Ivanka Sluga
Foto: Jelka Cerk