torek, 5.10.2010

Jesen je tu in izlet z naslovom »Slovo od morja« je pravšnji za popestritev kilavih in hladnih jesenskih dni. Polni pričakovanj so se naši upokojenci odpravili raziskovat  Piran z zaledjem in Koper.

Najprej so si ogledali znamenito Tonino hišo s torkljami in se seznanili z načinom pridobivanja oljčnega olja. Seveda se spodobi še skok do delujoče oljarne, kjer se olje preizkusi in lahko tudi kupi.

V Seči je znamenita zbirka kaktusov marsikoga očarala, čeprav so te rastline zelo bodikave. Na žalost so imeli izletniki smolo, saj je bil teden po poplavah in niso mogli v Sečoveljske soline.

Ker je sijalo prijazno sonce, so si dali več duška v Piranu, kjer so si ogledali prenovljen akvarij in nekaj znamenitosti starega mesta, ter popili kavico na Tartinijevem trgu, kjer stoji bronast spomenik slavnemu piranskemu rojaku, violinistu in komponistu, G. Tartiniju. Pozornost je pritegnila tudi znamenita benečanska hiša Benečanka, ki jo odlikujejo bogato kamnoseško obdelana okna v slogu cvetoče gotike s kontrastom belega kamna in rdečimi zidovi.

Tudi staro mestno jedro Kopra je zelo zanimivo, a marsikdo misli, da je le luka vredna ogleda. Z lokalnim vodičem so se podali na pot po Kopru in ugotovili, da si ga je vredno ogledati.  Staro mestno jedro namreč leži na nekdanjem  otoku, ki se je spojilo s kopnim. Srednjeveško mesto je varovalo obzidje z dvanajstimi vrati in glavna vrata so še danes ohranjena.

Najlepši pa je  osrednji trg, središče starega mesta, ki ga obkrožajo Pretorska palača, Loža, orožarna, nekdanja prenočišča in stolnica, v kateri je beneška kiparska mojstrovina, sarkofag sv. Nazarija.  Lepo se je povzpeti po skoraj 300-tih stopnicah na vrh zvonika, ki je nekoč bil stari mestni stolp in od koder je čudovit razgled daleč  naokoli.

Tudi naš Tone se je povzpel  po stopnicah na balkon Lože in gledal skozi aparat svoje »podanike«. Nastala je prav zanimiva slika. Glave so bile že polne raznih informacij, zato je bilo treba poskrbeti še za napol prazne želodce.

Slovo od morja so  malo krojile posledice poplav, pa tudi drugačna pričakovanja. Vseeno je marsikdo ugotovil, da je bil lep sončen izletniški dan bogat in drugačen od drugih »navadnih« dni.

Zapis: E. Brelih
Foto: T. Sluga