sobota, 12.3.2011

Vrhniški Zimzelečki na pustni osmi marec preko Primoža nad Pivko in Šilentabora v Narin

Območje južno od Postojne, imenovana Zgornja Pivka, je izredno zanimivo območje. Reka Pivka, pa Pivška jezera, ki so jih ob največjih nalivih našteli kar 17,  grad Kalc, v katerem je deloval Miroslav Vilhar, pisec ponarodelih Zagorski zvonovi, Lipa zelenela je…  izhodišče za  Krpanovo Sveto trojico, pa narivni greben Šilen tabora…in še bi lahko naštevali.

Pritegnejo pa tudi zgodovinske ostaline, ki jih je polno na Primožu, Habjanovem hribu, Parski golobini, gradišča…. torej mnogo razlogov za obisk teh krajev.

Naš prvi cilj je bil Primož in ogled mogočnih utrdb iz sklopa Alpskega zidu, ki so ga med obema sv. vojnama gradili Italijani in naravne znamenitosti.
Čudili smo se finančnemu in logističnemu zalogaju, saj so utrdbe mogočne, z 418 m podzemnih rovov in povezavo na Šilentabor. Še dobro, da niso nikoli služile svojemu namenu!

Pot smo nadaljevali do vasice Šilentabor, od koder so izredni razgledi po Pivški kotlini in Košanski dolini, na Snežniško pogorje, Vremščico, Nanos, daleč v ozadju pa kraljuje sam Triglav.

Mimo cerkvice sv. Martina smo nadaljevali med pašniki in gledali, kako agresiven postaja črni bor in zarašča rodovitne predele. Pred vzpetino Gradišče, kjer je bilo prazgodovinsko gradišče, smo se spustili proti zahodu v Košansko dolino, v vasico Narin, kjer so nas pričakali prijazni Andrejevi.

Tu smo praznovali pusta, pa tudi dan žena. Polni energije  in novih spoznanj smo zapustili Pivško.

Zapis: E. Brelih
Foto: J. Miklavčič