petek, 26.4.2013

Osem članov Društva upokojencev Vrhnika se nas je udeležilo nagradnega izleta v dolino reke Soče. Izlet je omogočila Turistična agencija TUR SERVIS Cerknica. DU Vrhnika namreč  dobro sodeluje s to agencijo in zato so nas v soboto, 20. aprila 2013, popeljali v Posočje.  Nisem še doživela tega dela Slovenije s tako strokovnim vodenjem.
Zaradi ozkosti doline so naselja majhna in spremenjena zaradi potresov in plazov. Cele vasi so zelo lično obnovljene  in prebivalci so dobili nove domove. Neurja so zelo posegla v ta prostor in za seboj pustila razdejanje, ki ga popotnik še sedaj opazi.

Naš prvi postanek je bil na obvezni kavici v Kranjski Gori. Naši ogledi so se začeli v Planici, kjer smo si ogledali skakalnico velikanko in še nekaj manjših skakalnic. Nadaljevali smo pot na Belopeška jezera, ki pa smo si jih zaradi snega bolj na hitro ogledali. Tu smo Vrhničani posneli skupinsko sliko. Kar hitro smo se znašli na Italijanski strani in sledil je krajši postanek v Trbižu.

Ogledali smo si mesto in pokrito tržnico, ki je zelo bogato založena in trgovci ponujajo svoje blago. Vračali smo se skozi Rabelj čez Predel v Slovenijo. Ob vznožju Mangarta smo se peljali skozi Log pod Mangartom  v dolino Soče. V domu Trenta smo si ogledali zanimivo predstavitev Triglavskega narodnega parka. Ta dom je vreden ogleda . Ob poti smo s strahospoštovanjem zrli v globoka korita in  most čez Koritnico .

Ustavili smo se tudi ob trdnjavi Kluže, o kateri nam je vodič  veliko povedal. Prvotna Beneška trdnjava je bila postavljena v drugi polovici 15. stoletja, ki je služila za obrambo pred Turki. Leta 1900 so bili Benečani pregnani in trdnjava je prešla v avstrijske roke. V 17. stoletju so poskrbeli za izboljšavo trdnjave in jo dozidali.

Utrdba je odigrala pomembno vlogo v francoskih vojnah ter bila leta 1797 porušena in požgana. V letih 1881 in 1882 so ostanke podrli in zgradili novo trdnjavo. V prvi svetovni vojni je bil tu sedež avstro-ogrske garnizije. Po drugi svetovni vojni je izgubila svojo vlogo in bila prepuščena času. V sedanjem času prirejajo razne kulturne prireditve. Napis na spomeniku pripoveduje o strašnem trpljenju vojakov in bilo je prelito veliko krvi.

Organizator je poskrbeli  tudi za  dobro kosilo v  gostišču »Metoja«, kjer smo se okrepčali in nabrali moči za zadnji del ogledov.  Nad Kobaridom smo si še ogledali Italijansko kostnico. V tej spominski grobnici počivajo posmrtni ostanki  7014 Italijanov, padlih v bojih na tem območju med vojno 1915-1918 proti Avstro ogrskem cesarstvu.

Dan se je prevesil v večer in vsi zadovoljni  smo se popeljali mimo Mosta na Soči  proti domu. Doživeli in videli smo veliko lepega, saj je Posočje res posebno doživetje, ki ima veliko dušo. Hvala TUR  SERVIS  CERKNICI, posebna zahvala pa velja vodniku Lojzu za strokovno vodenje in vozniku Sandiju za varno vožnjo.

Zapisala in foto: Šurca Fani