sreda, 20.6.2012

Prostovoljke, člani socialne in zdravstvene komisije društva upokojencev Vrhnika, smo se  odpravili na nagradni  izlet po Gorenjski. Najprej smo se odpeljali proti Kropi, nato na Jelovico in Dražgoše ter po ovinkasti cesti v središče Selške doline v Železnike.

Kropa je majhno, strnjeno naselje, ki leži v ozki dolini pod Jelovico in ob strugi Kroparice. Prav nekoč bogati bukovi gozdovi, železna ruda in vodne sile, so tako v Kropi kot v Železnikih  v 14. in 15. stoletju pripomogli k razvoju in pojavu fužinarstva in vigenjškega žebljarstva. V naseljih so še danes stare fužinarske in kmečke hiše, na katerih so majhna okna, železne polknice, različne okenske mreže, portali. Povsod so lepo izdelane kovane luči, ograje in različne freske. Pravzaprav so na vsakem koraku vidni občudovanja vredni, ročno izdelani kovaški predmeti.

Za Kropo so značilni vignjenci – kovačnice, v katerih so ročno izdelovali žeblje. Kroparski kovači so izdelali preko 120 vrst različnih žebljev. V vignjencu je delala in čez dan živela celotna družina, saj so pri kovanju pomagale žene in otroci. Tako je še danes ohranjena kovačnica oziroma vigenjc, kjer prijazno prikažejo ročno izdelovanje žebljev.

Na poti iz Krope v Železnike smo se popeljali na Jelovico in imeli krajši postanek v Dražgošah. Ogledali smo si spomenik dražgoški bitki in na kratko obnovili našo zgodovino. Malo nižje v brunarici je urejen muzej, v katerem je spominska zbirka  Cankarjevega bataljona, ki se je od 9. do 11. januarja 1942  s pomočjo vaščanov zoperstavil okupatorju.
. V Železnikih so delali še številni drugi obrtniki: rudarji, oglarji, sodarji, žagarji,  tovorniki. V starem delu Železnikov stoji ohranjen plavž iz druge polovice 19. stoletja.

V začetku 20. stoletja je železarstvo predvsem zaradi nekonkurenčnosti izumrlo. Pojavljati so se začele tovarne, v katerih so se mnogi zaposlili, nekatere pa je socialna stiska prisilila v odhod v tujino. Iz tega časa so v Železnikih pomemben del kulturne dediščine čipke, ki so jih tako kot kovane izdelke prodajali, da bi s prodajo zaslužili za preživetje.

Imeli smo se zelo lepo, saj smo doživeli krasen izlet. Na poti nas je spremljala dobra volja, klepet, prekrasen pogled na naše planine in razkošno cvetoče travnike. Nekaj dežnih kapljic ni moglo izbrisati polno lepih vtisov. Zadovoljni, da smo izvedeli in videli toliko zanimivosti in podrobnosti, smo se skozi Škofjo Loko in delček Ljubljane odpeljali domov.

Za prijeten in lepo organiziran izlet se zahvaljujemo ga. Elici in ga. Dragici. Upamo, da nas še kdaj doleti tako zadovoljstvo.

Zapis: Vesna Stare
Foto: Irma Krvina