torek, 30.10.2012

»Drzni pa imajo res srečo,« pravi pregovor in za udeleženke in udeležence piknika se je izkazalo, da drži. Po nekaj deževnih in sivo meglenih dnevih je posijalo četrtkovo prijazno sonce.


Pred Kostanjeviškim gradom

Jesenske barve valujoče Dolenjske so obetale veliko. Najprej smo se ustavili v Kostanjevici na Krki in se prepričali, da je danes res otok. Nato smo občudovali grad z znamenitim arkadnim dvoriščem, številne skulpture iz hrastovine v njegovi okolici, razstavo slik v samostanski baziliki, ki v popolni temi izstopijo ob posebni razsvetljavi. Obiskali smo tudi del galerije, kjer razstavlja J. Boljka.


Čudovito arkadno dvorišče 


J. Boljka naš Ivan Cankar

Kulturno obogateni smo nadaljevali do prvih obronkov Gorjancev, kjer je slikovita, lapornata vinska pokrajina Gadova peč. Gadova peč je središče Podgorjanske vinsko-turistične ceste. Cesta se vije med vinogradi in hrami, po kostanjevih hostah z lepimi razgledi na Krško brežiško polje.
Pri enem izmed hramov smo se ustavili in poskusili »zdravilni biser«, rdeče zlato, kot mu pravijo prijazni in topli domačini, po svetu znan kot cviček. Nekateri so si nabrali kostanj, drugi so občudovali barvite trte v lepo oskrbovanih in negovanih vinogradih, vsi pa smo se nastavljali soncu.


Gadova peč


Vinski hram ob vinogradu

Po dobrem kosilu v Podbočju smo se zabavali ob dobri glasbi in pečenem kostanju, ki smo ga okušali ob ribniku na verandi. Prisluhnili smo tudi naši glasbeni skupini, ki je ubrano zapela nekaj ljudski pesmi. Veliko pohval sta prejela plesalca, ki sta odplesala cigansko polko.


Veselo ob glasbi


Pogled na ribnik ob luščenju kostanja

Tudi drugi, velika večina od 67 udeležencev se je dobro razmigala ob različnih plesih. Vedro razpoloženje se je nadaljevalo še v avtobusu, saj je Tone raztegnil harmoniko, ubrani glasovi pa so iz ozadja prispevali, da so nekateri prespali del vožnje proti domu.

Zapis: E Brelih
Foto: F. Šurca, T. Sluga