četrtek, 26.5.2011

V petek, 20. maja 2011, smo se prostovoljke, članice in člani socialne komisije ter nekaj članic balinarske sekcije  odpravili na enodnevni izlet po Dolenjski.

Naš prvi postanek je bil grad Bogenšperk. Tam je živel in ustvarjal naš veliki rojak Janez Vajkard Valvasor. Tu je nastajala tudi njegova Slava vojvodine Kranjske. Ta kulturni velikan svojega časa se je ukvarjal še z mnogimi drugimi raziskovanji, potoval je po svetu…; skratka kdor še ni obiskal Bogenšperka, moram reči, da je vreden ogleda.

 

Nato nas je pot vodila do Mirne, kjer nas je čakala lokalna vodička, gospa Marjeta Uhan. Avtobus nas je odpeljal preko Vesele Gore, kjer stoji romarska cerkev sv. Frančiška Ksaverja, mimo ostalin gradu Škrljevo v Šentrupert.

Med vožnjo smo občudovali lepo umeščen Križev pot in kapelo Žalostne matere božje na zahodnem pobočju grička. V Šentrupertu smo si ogledali gotsko cerkev sv. Ruperta.  Zgodovino cerkve je predstavil tamkajšnji kaplan.

Nato smo se odpeljali do kraja Lanšprež, kjer je še pred drugo svetovno vojno stal grad z vsemi pripadajočimi objekti. Gospa Uranova nam je pripovedovala tragično življenjsko pot o pomembnem lastniku gradu, o Petru Pavlu Glavarju, ki je izobraževal kmečke ljudi. Bil je tudi prvi čebelar na Dolenjskem.

Danes je ohranjena samo kapela Petra Pavla Glavarja, vse ostalo pa je žal porušeno. Tu smo se srečali  z našim podlipskim rojakom, gospodom Veharjem, ki je priznan čebelar. Ponudil nam je čebelje pridelke s širšega območja Lanšpreža. Čas je kar hitro minil in odpeljali smo se mimo Trebnjega v Račno selo, kjer nas je čakalo okusno kosilo, ki nam je še kako teknilo.

V poznem popoldanskem času smo se odpeljali nazaj na Vrhniko.
Rada bi se v imenu vseh udeležencev zahvalila gospe Dragici Pelan in Elici Brelih, ki sta se zelo potrudili, da smo preživeli lep, nepozaben dan.

Zapis: Marija Alič
Foto: T. Sluga, M. Petkovšek