V četrtek, 17. junija 2010 smo se članice in člani DU Vrhnika  odpravili na izlet po programu, “Veliko Avstrije, nekaj Slovenije”.

Pot nas je vodila na Jezersko, kjer je bil postanek za jutranjo kavico. Tukaj nas je pozdravilo toplo sonce, petje ptičkov, lep pogled na planšarsko jezero, da smo se prebudili in pridobili energijo za nova presenečenja.

Nato smo se ustavili v Železni Kapli, kjer smo si ogledali krajevne znamenitosti. Naredili smo tudi gasilski ponetek pri najstarejši stavbi z mogočnim “gankom” in starim kmečkim orodjem, ki je še vedno v ponos krajanom. Po ogledih cerkva v gotskem in romanskem stilu smo se pripeljali do Klopinjskega jezera. To je najbolj vzhodno ležeče alpsko jezero s toplo vodo 28 stopinj C.

Okolica je zelo lepo urejena, s čudovitimi plažami. Privoščili smo si počitek z ledeno kavo in uživali s pogledi na tišino planin, ki ga obdajajo.
Nato nas je pot vodila nazaj čez prelaz VIČ HOLMEC, po prekrasni Mežiški dolini, do kmetije Klančnik. To je sodobno opremljena turistična kmetija, kjer so nas v 150 let stari kleti pogostili z domačimi proizvodi, ki so plod trdega dela lastnikov.

Doživeli smo prijetno vožnjo s pravim turističnim vlakom, iz katerega smo opazovali pašo damjakov in muflonov, v gorski koči pa si ogledali bogato lovsko zbirko. Uživali smo gorski zrak in neokrnjeno naravo.

Dan smo zaokrožili z dobrim kosilom in se zadovoljni vrnili domov. Ta dan nam bo ostal še dolgo v lepem spominu, saj sta nam prekrasno vreme in nepozabna doživetja popestrila naš vsakdan.

Zapis: Nežka Vihtelič
Foto:   Stane Ručman