sobota, 12.11.2011

Včasih je tudi vreme tisto, ki narekuje smer pohodov in tudi tokrat je bilo tako. Napovedan oblačen in meglen dan, samo tam na vzhodnem delu Slovenije je posijalo sonce že, ko smo iz Brežic peljali proti Bizeljskem. Nadeli smo si nahrbtnike pri vili Istenič in krenili po bizeljskih goricah. Jesensko obarvano listje, ki šelesti pod nogami, sonce in polno dobre volje, kaj še hočemo lepšega, je bilo slišati med pohodniki.

Med potjo smo si ogledali Najgerjevo repnico. Že pred dvesto leti so ljudje ugotovili, da se v sestavi tal iz kremenčevega peska da vkopati votline tako imenovane repnice, ki so jim služile za hrambo poljščin. Danes so to posebnost Bizeljskega, ki bolj služijo za hrambo in staranje odličnih bizeljskih vin, ki smo jih tudi pokušali. Nekateri smo prvič videli ta čudež narave in delo človeških rok, ga. Joža pa nam je zelo duhovito prikazala strop jame, ki je okrašen z nekakšnimi naravnimi ornamenti.

V nadaljevanju pohoda smo si ogledali etnografsko zbirko Marije Sušnik predmetov in orodij, ki so jih uporabljali predniki. Veliko starih in propadajočih hiš je bilo videti, ljudje so se izseljevali iz teh krajev, kajti narava ni dajala dovolj za preživetje. Tudi dandanes je tu oteženo strojno obdelovanje zaradi strmih pobočij, pa vendar so ljudje delovni, iznajdljivi, znajo privabiti turiste in ostanejo na deželi. Pri sv. Vidu, na najvišji točki našega pohoda, od koder je res lep razgled po pokrajini, je bil tudi čas za postanek, prigrizek in skupinsko fotografijo. Še spust med rumeno obarvanimi vinogradi v Bizeljsko in na avtobus, ki nas je odpeljal v Staro vas Bizeljsko na dobro Andrejevo kapljico in kosilo.

Vsakokrat se zadovoljni vračamo s pohodov enkrat malo bolj drugič manj utrujeni. Že skoraj 140 pohodov se je zvrstilo v vseh letih naših pohodov. Dopolnjujemo si znanja, se družimo in uživamo v naravi. Hvaležni smo vodnikom in vsem, ki kaj prispevajo k tem našim doživljajem in dobremu razpoloženju na vsakem pohodu.

Prav posebej smo hvaležni Elici, pobudnici in dolgoletni vodnici za lepo preživete dni; zavedamo se, kaj nam to pomeni. Vsak pohod je doživetje, en delček v našem življenju in za vsakega malo drugačen. Da bi še dolgo trajalo.

Zapisala: Ivanka Sluga
Fotografija: Vlado Nikolič