8.5. 2012. Zopet nam je narava šla na roke, saj je po deževju ravno ta dan posijalo sonce in naredil se je prelep dan. Kot vedno vsi navdušeni, smo se tokrat podali na pohod na Blegoš, najvišji vrh Škofjeloškega hribovja med Selško in Poljansko dolino, visok 1562 m.

Pobočja Blegoša še niso ozelenela, saj je s svojimi 1562 metri prvak med vrhovi Škofjeloškega hribovja.


Iz Zgornje Žetine smo zakorakali proti Črnemu Kalu.


Skupina Zimzelenčkov, ki je šla na vrh Blegoša po strmi stezi s Črnega Kala.

Zapeljali smo se skozi Škofjo Loko do Gornje Žetine, kjer smo zapustili avtobus in se podali preko Črnega Kala proti Blegošu. Ker je strma pot zahtevnejša, je večina pohodnikov izbrala lažjo varianto mimo vrha do koče. Po naporni hoji smo se v koči pokrepčali s hrano in pijačo ter se dobro odpočili.


Na tratah vrh Blegoša so se že odpirale prve pogačice.


Cluzijevi svišči so v soncu razprli svoje čaše.


Skupina Zimzelenčkov, ki so dosegli vrh Blegoša z juga.

Pot smo nadaljevali mimo zavetišča na Jelencih do vasi Leskovica ( cerkev sv.Urha ), kjer nas je čakal avtobus. Po krajšem postanku smo se zapeljali do mestnega naselja Žiri, znanega po čevljarski industriji in čipkarski obrti. Tukaj smo se zopet okrepčali s pijačo in sladoledom, ki je vsem zelo prijal. Iz Žirov se razidejo v različne smeri tri ceste: proti Vrhniki, Logatcu in Idriji.


Blegoš je poznam kot zelo razgledna gora, vendar so nam zasnežene Julijce zakrivali oblaki.


Nad kočo so se razprostirale preproge spomladanskega svišča.


Pri koči sta se srečali dve pohodniški skupini: Zimzelenčki z Vrhnike in Vandrovčki iz Zagorja

Mi smo se zapeljali proti Vrhniki mimo Račevskega jezera ( znano mrestišče žab) preko Smrečja in Podlipe do Vrhnike, kamor smo se vrnili okrog 17. ure.

Zapisal Karli Mesarič
Fotografije: Jože Miklavčič in Sonja Zalar Bizjak