sobota, 10.3.2012

Tokrat je bil naš cilj Krašnji vrh nad Metliko, visok 542 m. Avtobus nas je odložil ob slikoviti belokranjski vasici Radovica, od koder nas je lokalni vodič g. Martin vodil proti vrhu po markirani poti, po kateri poteka tudi gozdna učna pot. Nekatera drevesa in grme smo poznali sami, na druge nas je opozorila naša vodnica Sonja. Prav kmalu smo prišli do vasice Krašnji vrh in po nekaj korakih smo že bili  na širokem vrhu z razglednim stolpom in lepo urejeno brunarico PD Metlika. Po spiralnih stopnicami smo se povzpeli 17m više na vitek razgledni stolp, od koder je razgled po vsej Beli krajini do Trdinovega vrha in  tudi  čez hrvaško mejo. Kdor je želel, si je lahko šel od blizu ogledat skalno steno in se v njej preizkusit, saj so vanjo  markacisti skrbno in premišljeno  razporedili  jeklenice in zabili kline vse do vrha stene.


Najbolj podjetni so se preizkusili v kratki zavarovani plezalni poti

Pohod smo nadaljevali mimo cerkve po strmem pobočju skozi gozd do kapelice, pod katero pride na površje izvir Orehovec. Še nekaj spusta in prispeli smo do kraškega požiralnika  v bližini hrvaške meje. Vode je bilo komaj za vzorec in vsa je odtekala v podzemlje. Po ozki stezi smo se sprehodili do  brezna Pečenjevka, v katerega se, kadar je dovolj padavin, voda preliva in pada vanj v obliki 40 metrskega slikovitega slapu.


Pot nas je peljala mimo izvira Orehovec


Vodil nas je lokalni vodnik g. Milan iz PD Metlika

Preko poseke smo  se vrnili  na širšo gozdno pot, ponekod obloženo z iglicami ter se nato ustavili na razglednem travnem slemenu, obraslem z brezami. Za njimi smo na sosednjih pobočjih občudovali cerkvice ter Trdinov vrh v ozadju. Po travnem pobočju smo mimo  obnovljenega vodnjaka Vušivka prišli do Bojanje vasi, kjer se nahaja tik ob poti še eno brezno. Markacije, naše tihe ljube spremljevalke, so nas vodile v  dišeč smrekov gozd, čez področja, porasla z orlovo praprotjo in skozi  sončen gozd kostanjev in hrastov. In tako smo mimogrede prispeli na travnike in med vinograde  nad Slamno vasjo. Med ravnokar  obrezanimi trtami smo prišli do cerkvice Sv. Urbana, kjer nas je čakal gospodar z bližnje turistične kmetije z belokranjsko pogačo in pijačo dobrodošlico. Čakal nas je le še kratek spust do gostoljubne domačije, kjer smo se  okrepčali s hrano in pijačo.


Travniki, njive, breze, smreke – na vsakem koraku drug polged


Skupinska slika pod brezami in Gorjanci

Za zaključek smo se zapeljali še do 2 km oddaljene vasi Rosalnice in si ogledali  znamenite tri gotske cerkvice. Tri fare, o katerih sem že veliko slišala, presenetijo, ko jih človek zagleda. S svojimi gotskimi elementi se ena ob drugi visoko vzpenjajo v nebo in se tako neprisiljeno spogledujejo med seboj, češ, kaj se čudite, saj smo že dolgo tukaj. Iz Rosalnic nas je avtobus nato odpeljal po valovito razpotegnjeni in barviti belokranjski pokrajini iz Metlike proti Črnomlju. V svetlobi pozno popoldanskega sonca smo se počasi umirili in pustili za seboj Belo Krajino in se po znani  Partizanki odpeljali proti Ljubljani in domu. Med vožnjo je zašlo tudi sonce,  nebo pa je še dolgo žarelo  v barvah od rumeno rdeče do zamolklo vijolične skoraj do doma.

Za nami je še en sončkov izlet, ki človeku napolni baterije za kar nekaj dni. In niti  ni pomembno ali je vrh višji ali nižji, vsak vrh nosi s seboj lastno zgodovino. Krašnji vrh  pohodnika pritegne in očara  v svoji neponovljivosti na tem malem žepku Slovenije tik ob hrvaški meji, kamor se bo marsikdo še rad  kdaj vrnil.

Besedilo: Marija Dolinar
Fotografije: Sonja Repnik