petek, 9.9.2011

Prvi pohod po dvomesečnih počitnicah nam je zaradi slabše vremenske napovedi spremenil plan. Nismo šli na 1944 m visoko Struško v Karavankah, v zadnjem hipu smo se odločili za Slavnik.

Avtobus smo zapustili v vasi Skadanščina, na začetku slovenskega dela Čičarije. Za dosego vrha smo si izbrali daljšo pot. Iz vasi smo se usmerili mimo globoke kraške jame proti Malim vratom med Veliko Pleševico in Slavnikom. Nadaljevali smo preko z grmičevjem in robido že zaraščenem pogorišču in skozi bukov gozd do travnikov tik pod vrhom Slavnika.

Čeprav smo se na začetku poti pred dežjem še skrivali pod dežniki, je do Malih vrat že prenehalo deževati, vrh pa nas je pričakal v soncu in s čudovitim razgledom. Naš pogled je segel od Trnovskega gozda do Snežnika, Čičarije, Učke, Kvarnerskega zaliva, Istre, Kopra in Trsta. Le Julijske in Kamniško Savinjske Alpe ter Karavanke so se skrivale v meglicah.

Po daljšem postanku na toplem soncu, Tumova koča na vrhu Slavnika je bila žal zaprta, smo se spustili v Prešnico. Lep dan je bil za nami !

Besedilo: Sonja Repnik
Fotografije: Tatjana Rodošek, Viktor Repnik