četrtek, 22.12.2011

Z Vrhnike smo se odpeljali, ko se je komaj začelo daniti. Naš torek, 20. decembra 2011, je bil kot zadnji jesenski dan med najkrajšimi dnevi v letu, pred nami pa je bila dolga pot: vožnja po avtocesti do Trebnjega, potem pa proti Sevnici in mimo HE Boštanj na Savi, do izhodišča v vasi Breg.

Začeli smo se vzpenjati po Jurkovi poti, pod našimi nogami pa je šelestelo rahlo pomrznjeno listje. Z višino je listje izginjalo, prekrivati ga je začel v zadnjih dneh zapadli sneg. V vasi Razbor je bilo med prvim postankom na soncu že prijetno toplo, v jasnem dnevu so se nad meglicami odpirali pogledi proti Gorjancem, Snežniku in Posavskemu hribovju. Višje, pri cerkvici Sv. Jošta, so se med drevjem zableščali Grintovci. Dobro razpoloženje je z vsakim pridobljenim metrom naraščalo.

Ko smo prišli iz gozda, na zadnjem pobočju pod vrhom Lisce, smo zagazili v skoraj nedotaknjen pršič. »Le zakaj nimam s seboj turnih smuči«, je bilo slišati iz kolone. V soncu se je sneg lesketal, kot bi ga samo za nas posuli s kristali. Na grebenu je zapihal rahel veter, hitro smo se oblekli in odhiteli do razgledišča na vrhu. Poiskali smo znane vrhove, od Triglava do Ojstrice, Pece in Uršlje gore, vse naokrog pa smo občudovali tudi nižja predgorja in hribovja.

V Tončkovi koči, ki je postavljena malo pod vrhom Lisce, smo bili tik-tak postreženi z odličnim golažem, pa tudi žejni nismo ostali. Žal naše pohodnice, ki so se izkazale na Ermanovcu s petjem, niso sedele za isto mizo. Bile so prikrajšane za veselje ob petju, ostali za prijetno poslušanje. Naslednjič bomo rezervirali »pevsko« mizo in jih posedli skupaj.

December je bil pred nekaj leti kar rodoviten, saj so bile z nami štiri slavljenke. Ob pomoči še dveh  pohodnic so poskrbele, da na poti zaradi njihovih  sladkih in tekočih dobrot nismo omagali, pa tudi prehladili se nismo. Naš šofer Lovro je odpeljal avtobus iz Brega v Lahov Graben pri Jurkloštru, kamor smo se spustili po severnem pobočju Ješivca, večinoma po zasneženih stezah in kolovozih, deloma tudi po spluženi cesti. Domov smo se vrnili po najhitrejši poti – iz Jurkloštra preko Šentjurja do Dramelj in naprej po štajerski avtocesti.

Besedilo:     Sonja Repnik
Fotografije: Viktor Repnik