Ko smo se 18. oktobra 2011odpeljali z Vrhnike v hladnem sončnem jutru, je bilo Barje zavito v meglice, po naših vrtičkih je »morila« slana –  na Gorenjskem pa je bilo že nekaj stopinj topleje. Ob poti nas je razveseljeval pogled na gore, v daljavi smo za trenutek uzrli naš cilj, 2.050 m visoki Viševnik. Nasproti vojašnice na Rudnem polju na Pokljuki, zgrajena je bila že v času avstro-ogrske, smo zapustili avtobus.

Ob smučišču smo se začeli vzpenjati po strmi poti. Večkrat smo se ustavili, da smo pod seboj občudovali prostrane smrekove gozdove. Težko si je bilo predstavljati, da je bilo še v 18. stoletju  na Pokljuki veliko listavcev, predvsem bukev. Posekali so jih zaradi izdelave oglja, ki so ga potrebovali v talilnicah železove rude v Bohinju.

Na ravnici Zlate vode so smreke zamenjali macesni, ki so že začeli spreminjati barvo, vendar se iglice še niso zlato-rumeno obarvale. Ta sedaj zaraščena planina ima v imenu pridevek »zlata« – kdo ve, ali samo zaradi dragocenega izvira vode ali tudi zaradi zlatih macesnov?
Polovico vzpona je bilo za nami, zato se je prilegel malo daljši počitek in malica.

Na soncu je bilo tako prijetno, da se nam kar ni dalo naprej. Pa se je splačalo nadaljevati – že po nekaj minutah smo bili na grebenu med Plesiščem in Viševnikom, od koder smo pod seboj uzrli planini Konjščico in Uskovnico, v daljavi pa delček Bohinjskega jezera in Spodnje bohinjske gore. Skozi ruševje, po s travo poraščenem pobočju in zgornjem, kamnitem delu, smo vsi osvojili vrh Viševnika. Pričakale so nas planinske kavke, z veseljem smo z njimi delili naše priboljške iz nahrbtnikov. Bolj kot kruha so bile vesele sira in slanine – zima prihaja…

Pogled z vrha v lepem, jasnem  dnevu, je bil res čudovit: Julijci s Triglavom tako blizu, da bi se jih skoraj lahko dotaknil, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe… – venec s soncem obsijanih gora, kamor si se ozrl.

Skupinska fotografija, spust v dolino po poti vzpona, »kavica« na sončni terasi pred Športnim centrom Pokljuka na Rudnem polju – in že smo bili na poti proti Vrhniki. Današnji pohod bo v mislih še večkrat z nami! Naslednji dan  je Viševnik pobelil sneg.

Besedilo: Sonja Repnik
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Viktor Repnik