sreda, 22.6.2011

Že ob šestih zjutraj, v četrtek, smo se zbrali upokojeni delavci vzgoje in izobraževanja v pričakovanju, kako nas bo presenetila dežela vina in Haydna, dežela, kjer je živela uspešna družina Esterhazyjev, dežela,  imenovana  Gradiščansko v Avstriji.

Vožnja je sicer naporna in dolga, vendar v udobnem avtobusu in ob zanimivem pripovedovanju  vodičke Dominike ni bilo težav.
Pogledi na zeleno pokrajino, obdelana polja, velikanske vetrnice in zanimiva naselja, so nam krajšali čas. Blizu kraja Wiener Neustadt  smo na vzpetini  zagledali mogočen grad Forchtenstein, grad, v katerem je največja zbirka orožja v Evropi v zasebni lasti.

Obisk gradu je bila prava paša za oči. Sobane so polne orožja, vojaške opreme, osebnega pribora in mnogo drugih znamenitosti. S posebnim zanimanjem smo si ogledali kletne prostore, v katerih stoji mogočen vodnjak, globine okoli 143 m. Voda, ki jo je zlila vodička, je potovala kar 7 sekund!

Nato smo si ogledali mesto  Eisenstand, kjer je mnogo stvari povezanih s Haydnom: baročni dvorec Esterhazijev,  kjer je Hayden služboval kar 30 let kot glasbenik,  njegovo  rojstno hišo, vrtiček z vrtno utico, kjer je komponiral, cerkev, v kateri je Haydnova kapela s sarkofagom, kjer počiva ….

Žal nas je v mestu presenetila nevihta in zgubili smo nekaj dragocenega časa. Na poti proti Nežiderskemu jezeru nas je presenetila znamenitost in sicer operno gledališče v opuščenem kamnolomu.

Mestece Rust ob jezeru je tipično letoviško mestece, polno zelenja in zasebnih vrtov. Samo jezero obrašča trstičje, vendar so na mnogih mestih urejene plaže. Spoznali smo deželo Haydna, dežele vina pa ne, razen z avtobusa urejene vinograde. Prijetno utrujeni smo se pozno zvečer vrnili z lepimi vtisi domov.

Zapis: E: Brelih
Foto:  I. Kalič