ponedeljek, 2.5.2011

Upokojeni delavci vzgoje in izobraževanja, ki se združujemo v sekciji SVIZCI (iz več obljubljanskih občin),smo imeli konec marca že 14. srečanje na Vrhniki, na katerem smo se med drugim dogovorili tudi za program dela  za leto 2011.

Tako smo v aprilu šli na prvi izlet po slovenski Istri. Uresničila se nam je večletna želja, da bi videli LUKO Koper. Prijetno presenečeni smo bili, saj si ni nihče predstavljal, da je to tako obsežno območje.

Po jutranji kavici v Emoncu smo si ogledali biser slovenske obale Piran. Sprehod v lepem toplem vremenu po Piranu med znamenitimi zgradbami do cerkve sv. Petra se je prav prilegel. Naslednji cilj je bila Tonina hiša, tipična istrska hiša s staro oljarno in mlinom v spodnjih prostorih in bivalni prostor v prvem nadstropju. Veliko smo zvedeli o oljčnem olju in oljkarstvu. Pot nas je nato vodila v slikovito vasico Krkavče, razpotegnjeno na pomolu med dolinama Dragonje in Drnice.

Blizu pokopališča stoji znameniti krkavški kamen z reliefno podobo človeka. Po vsej verjetnosti gre za spomenik iz konca 2. st. pr. n.štetjem. Vas slovi tudi po »živem muzeju, z nazivom «Hiša v vrešje«. Tradicionalna istrska hiša iz kamna, lepo obnovljena, popelje obiskovalca v preteklost. Prijazna gostiteljica  počaka na pragu v istrski noši in po stari navadi zaželi dobrodošlico s šilcem konkretnega, nato predstavi zgodovino hiše in življenja nekoč.

Tudi notranjost je zelo zanimiva in polna domačnosti ter  topline.
Del vasice in trg, na katerem stoji cerkev sv. Ane, stojita na živi skali.
Za zaključek pa še Hrastovlje z značilnimi freskami in dan se je prevesil v večer.

Prijetno utrujeni, a bogatejši za mnoga spoznanja  smo se na povratku že pogovarjali o naslednjem izletu na Reko, Opatijo…

Zapis: E. Brelih
Foto: I. Kalič