četrtek, 2.6.2011

Skupina upokojenih delavcev vzgoje in izobraževanja s sedežem na Vrhniki se je na majski izlet odpravila na Reko.

Z lokalno vodičko smo si ogledali staro mestno jedro pristaniškega mesta Reka, ki se ponaša s celo vrsto znamenitih zgradb. Nato smo se povzpeli na Trsat, na 138 m visoko vzpetino nad sotesko Riječine. Ob mogočni trdnjavi stoji cerkev Matere božje, ki je bila postavljena  že leta 1453. To je romarski kraj, ki skozi vse leto privablja romarje iz različnih krajev.

Ob cerkvi je frančiškanski samostan z bogato zakladnico in galerijo umetniških del, ki so jih poklanjali mnogi romarji ob prihodu na Trsat.
Z vodičem Lojzetom smo se nato sprehodili po čudovitem letoviščarskem mestu Opatija. Opatija je ohranila videz avstro ogrskega turističnega središča, mnogo pa je tudi novih objektov. Opatija nas je očarala kot prej Trsat.

Na poti proti Grožnjanu smo se vozili ob čudoviti jadranski obali in opazovali bližnje otoke. Nato smo zavili v notranjost Istre proti naselju Žminj, kjer smo se okrepčali. Grožnjan je staro istrsko mesto, mesto umetnikov in številnih galerij. Z vodičem smo se sprehodili po ozkih uličicah in skozi izložbe kukali v notranjost galerij, saj se pravi utrip mesta začne s poletjem.

Ne glede na to, da še ni veliko umetnikov prisotnih, je sprehod pustil lep spomin na  nekdaj skoraj pozabljeno, a zdaj znano kulturno zbirališče  različnih ljubiteljev umetnosti.

Zapis: E. Brelih
Foto: T. Hafner, I. Kalič