sobota, 6.10.2012

Upokojene učiteljice in učitelji, vzgojiteljice ter drugi delavci v šolah smo v jesenskem času organizirali dva izleta. Že 6. septembra 2012 smo se odpravili v Kropo, kjer smo si ogledali čudovit muzej in samo naselje z vsemi značilnostmi, nato pa uživali v starem mestnem jedru Radovljice.

Za sprostitev smo se zapeljali do slapa Peričnika, nato doživljali pripovedi o pravljičnih bitjih, ki so jih izvajali članice in člani kulturno umetniškega društva Dovje.

Zadnji letošnji izlet pa nas je obogatil z ogledom znamenitosti mesta Kamnik, Gornjega Grada in naravnih lepot v Mozirskem gaju.

Koliko novega nam je natrosil lokalni vodič Miha! Navduševali smo se ob pogledu na staro mestno jedro z Malega gradu, pa nad Plečnikovo kapelico, spomenikom Rudolfa Majstra, svečarsko delavnico; zvedeli smo, koliko pomembnih mož se je tu rodilo ali preživelo del svojega življenja…
Pot smo nadaljevali proti Gornjemu Gradu, kjer smo si ogledali velikansko cerkev in muzej, v katerem je zbranih mnogo orodij in predmetov iz okolice in tako iztrganih pozabi. Ob marsikaterem eksponatu smo postali in se spomnili babice ali tete, ki je take predmete še uporabljala.

Po izdatnem kosilu smo se sprehodili po Mozirskem gaju in imeli kaj občudovati. Brzice reke Savinje so preganjale tišino, množica cvetočih dalij je vabila, da si jih pobliže ogledamo. Toda vsepovsod so buče, velike, večje, zelene, rumene, oranžne, okrogle, podolgovate, rebraste…
Seveda pa ob največjih piše tudi, koliko tehtajo. Z vsem spoštovanjem do gojiteljev smo stali ob njih in jih občudovali.

Ko smo sedli v avtobus, smo si rekli: “Tudi naslednje leto se bomo družili na izletih, le za zdravje in dobro počutje skrbimo!”

Zapis: E. Brelih
Foto Kalič I., Mari Zorc