sreda, 26.9.2012

Pohodniki skupine Svizci smo se po poletnih počitnicah prvič srečali v četrtek, 20. septembra 2012 pripravljeni na zahtevnejši pohod na 1.495 metrov visoki Mali Golak. Na avtobusu smo izvedeli, da je pot prenevarna zaradi močnega nočnega deževja in burje na Primorskem in odšli na Slivnico.

Med vožnjo z avtobusom do Cerknice nas je vodja pohodov ga. Sonja Z. seznanila s pravili pohodništva in izletov v DU Vrhnika. Predvsem je poudarila primerno obleko, obutev in pohode v organizirani skupini. Pomembno je, da vsak pohodnik najprej poskrbi za svojo varnost in upošteva pravila skupine. S podpisom v seznam pohodnikom smo potrdili, da smo s pravili seznanjeni.

Ko smo prispeli v Cerknico smo se najprej okrepčali z jutranjo kavico, nato smo krenili na 1.114 metrov visoko Slivnico, kjer domujejo »coprnice«. Vreme je bilo sončno, zato se nam je nudil lep razgled na Cerkniško jezero, ki se je po poletni suši počasi, a vztrajno polnilo z vodo.

Ta pojav je le občasno viden, zato smo še toliko bolj uživali. Pogled se nam je ustavil na vaseh v dolini in na najvišjem vrhu Slovenije izven Alp, na Snežniku. Krasen pogled nam je vzbudil željo, da se v juniju naslednje leto podamo na Snežnik s Sviščakov, po poti, ki je za naše pohodniške zmogljivosti najbolj primerna.

V Domu na Slivnici smo si privoščili malico, nekatere je zamikal tudi vabljivi sadni zavitek. Prijeto smo sedeli na toplem soncu in kramljali, saj se nismo videli dva meseca, ko nas je vodja pohoda opozorila, da bo potrebno nazaj v dolino.

Prvo srečanje v jesenskem času je za nas pohodnike, ki se družimo že dvanajst let, navadno nekaj posebnega. Za našo skupino niso več primerni zahtevni pohodi, veliko nam pomeni druženje in sproščena hoja po znanih in manj znanih poteh.

Zapisala: Tilčka Hafner
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak