ponedeljek, 9.4.2012

Ob spominu na pesnika Antona Aškerca in njegovo Kronanje v Zagrebu se nam je porodila ideja, da obudimo znanje o kmečkem slovensko hrvaškem uporu iz leta 1573 in si ogledamo kraje, kjer se je vse odvijalo.

Tako smo se 5. aprila 2012 oboroženi z dežniki in vetrovkami, odpravili z vodičko Dominiko na pot. Brez težav smo prešli hrvaško mejo pri Bregani in nadaljevali do Gornje Stubice, kjer smo obiskali muzej »Seljačkih buna«. Že v avtobusu smo osvežili spomin na tri vodilne junake upora (Ambrož Gubec  – Matija mu je  pripisal zgodovinar kasneje, a je ime ostalo, Ilija Gregorić, Ivan Pasanec) in na vzroke (večanje fevdalnih dajatev, Tahijeva grozodejstva, svobodno kmečko trgovanje), da smo lažje sledili lokalnemu vodiču v muzeju.

Pričakovali smo velik poudarek tlačanom upornikom, njihovi opremi, načinu življenja,  izkoriščanju in trpljenju, a videli bolj lagodno življenje fevdalcev, njihovo oborožitev, vojaško opremo, bivalne prostore … Ko pa smo obiskali veličasten spomenik kmečkim uporom in Matiji Gubcu, smo bili prijetno presenečeni. Kako majhni smo v primerjavi s kipom Gubca, se vidi na sliki.

Nato nas je pot vodila v hrvaško prestolnico Zagreb. Ko smo si ogledovali iz avtobusa  en del mesta, smo občudovali voznika Rada, kako se znajde v strašni prometni kolobociji tramvajev, kolon osebnih vozil in pešcev, enosmernih ulic …

Blizu katedrale smo avtobus zapustili in nadaljevali oglede peš. Vstopili smo tudi v katedralo, ki so jo po letu 1880 prenovili v neogotskem stilu. S Trga bana Jelačiča smo se z vzpenjačo nato dvignili na Gornji grad in se sprehodili do simbola Zagreba, cerkvice sv. Marka.

» Le vkup, le vkup, oj Zagreb ves! Seljakov kralj se krona dnes!

Kjer cerkev Markova stoji, tja gledat kronanje zdaj vsi!

Kjer Marka svetega je hram, pred njim železen prestol tam! ….

Lokalni vodič nam je pokazal, kje naj bi po pripovedih stal železni prestol, na katerem so kronali z žarečo krono in razbeljenim žezlom upornika Matijo Gubca in ga nato razčetverili. Tako naj bi bil uporniški duh za vedno uničen, saj so večino tlačanske vojske že prej pobili.

Po tej kruti zgodbi se je prilegla legenda o Devici Mariji, zaščitnici Zagreba in ogledu kapelice. Počasi smo se spuščali nazaj na Trg bana Jelačiča in komaj čakali na odmor, saj se je prilegla hladna pijača. V Zagrebu nas je nepričakovano namreč spremljalo čudovito toplo vreme preko 25. stopinj, ki je prispevalo, da smo bili še bolj zadovoljni z vsebino izleta, mi pa smo strašili z dežniki.

Na Čatežu se nam je prileglo dobro kosilo in že smo se pogovarjali o naslednjem  druženju po Trubarjevi deželi.

Zapis:  Elica Brelih
Foto: Kalič Ivan