četrtek, 17.5.2012

Še pred ledenimi možmi smo ujeli lepo vreme in se odpeljali na izlet na Dolenjsko, da si osvežimo spomin na naše tri literarne velikane: Primoža Trubarja, Frana Levstika in Josipa Stritarja.

Prva postaja je bila vas Rašica in obisk na domačiji Primoža Trubarja, ki je danes preurejena v muzej. Predstojnik muzeja Andrej je v nadvse zanimivem predavanju prikazal družbenopolitične okoliščine, ki so v 16. stoletju vodile k Lutrovem gibanju proti cerkvenim oblastem in posledično do reformacije. Ti dogodki so Slovencem dali prve knjige v slovenskem jeziku, katerih pisec je bil, kot vemo, Primož Trubar. V muzeju si je mogoče ogledati posnetke 31 knjig, ki jih je Trubar izdal. Originali se nahajajo v Nemčiji, kjer je Trubar deloval velik del svojega življenja.

Po ogledu mlina in žage smo se napotili v Velike Lašče, kjer smo se srečali s pisateljema Franom Levstikom in Josipom Stritarjem. Predstavila ju je, na šaljiv način, gospa Slava, ki je svoje ”delo” nadaljevala tudi popoldne, ko smo se po kosilu zbrali pri sušilnici sadja v vasici blizu Turjaka. S sestro sta nazorno pokazali, kako se dela “klinčke” ali zobotrebce in spotoma z zvrhano mero humorja opisovali težko življenje njihove družine po 2. svetovni vojni.

Pred povratkom nazaj na notranjski konec smo se zapeljali še do vhoda v Županovo jamo, ki je bila odkrita 1926 in jo imenujejo biser dolenjskega kraškega sveta. Naša Elica, ki je bila seveda z nami, je nanizala veliko zanimivih podatkov o krasu in kraških pojavih.

Na poti domov smo ugotavljali, da smo preživeli bogat dan, saj smo združili koristno s prijetnim, pa še vreme je držalo z nami.

Napisala: Rada Pišler
Foto: Ivan Kalič