četrtek, 7.3.2013

Svizci v Peruju
Seveda nismo bili zares tam; gledali smo ju le na platnu. Sonja in Vojko sta nas v besedi in sliki popeljala tja, namesto na Kokoš na robu Krasa, ker je pohod tja že dvakrat odpadel zaradi slabega vremena.

Tako smo januarja poslušali predavanje o Peruju in o Inkih, katerih kulturo so Španci v prvi polovici 16. stoletja uničili, potem ko so pobili vladajoči sloj. Nekateri Inki so  se umaknili v gorsko trdnjavo Machu Picchu, ki leži preko 2000 m visoko v Andih. V svetem mestu so zgradili iz granita številne svetišča, trge in bivališča. Španci tega mesta niso nikoli našli in tudi drugi raziskovalci  ne. Odkrito je bilo šele na začetku 20. stoletja.

Zanimivost Peruja je tudi jezero Titicaca s plavajočimi otočki, ki so jih domačini naredili iz tortore, kot pravijo vrsti bičevja. Nanje so postavili kolibe, v katerih bivajo. Na otoku Taquile pa smo videli na posnetkih moške, ki pletejo in prodajajo svoje izdelke. Res zanimivo.

Otok Santorini
V februarju  smo s Sonjo in Vojkom »poleteli« na otok Santorini na jugu otočja Kikladi,  severno od Krete. Pred 3500 leti je na otoku izbruhnil vulkan in močna eksplozija je otok razdejala. Od njega je ostala le vzhodna stran, ki ima obliko mlade lune. Notranja, porušena stran otoka ima visoke, strme stene, iznad katerih zrejo na morje bela mesta.Vse stavbe v njih so belo pobarvane.

Zakaj? Ta otok je vulkanski. Kamenine so pisanih barv, veliko je sive in črne. Ali je potem čudno, če so si ljudje zaželeli bele barve? Na otoku je veliko družinskih cerkva;  Benečani so ga poimenovali po eni od cerkev, posvečeni Sv. Ireni –  Santorini. To ime pa nam tudi nekaj pove. Kako je svet poln lepot? Priporočamo vam ta izlet!

Po predavanju, polni lepih vtisov, smo naredili skoraj dvourni pohod  v okolici zasnežene Vrhnike. Lepo, lepo smo se imeli. Hvala Sonji in Vojku za tako zanimivi predavanji.

Zapisala: Marica Zorc
Fotografiji: Šmuc Kostja


Nizki oblaki so skrivali Planino, vrhniško hišno goro


Še dobro, da so bile nekatere poti zgažene