petek, 23.3.2012

V pomladnem jutru smo se Vandrovke odpeljale proti Lokvi, kjer je izhodiščna točka na hrib Kokoš. Skupini sta se pridružila še gospoda Jože in Milan, ki sta dodatno okrepila našo “žensko” skupino. Hrib se dviga nad vasjo Lokev. Domačini ga ljubkovalno imenujejo kar Kokoška.

V središču Lokve smo imele krajši postanek za ogled obrambnega stolpa, imenovanega Tabor iz 15. stoletja, ki je nekoč služil kot obramba proti Turkom. Danes je v stolpu vojaški muzej. V bližini je tudi cerkev svetega Mihaela, ki jo je poslikal Tone Kralj. S svojimi freskami je pokazal odkrit upor proti fašizmu.

Po ogledu smo prečkali glavno cesto in se po makadamski poti odpravili skozi vas Prelože. V središču stoji kapelica in vaški vodnjak. Na koncu vasi se pot v rahlem klancu vzpenja skozi gozd. Ponekod so še vidni ostanki suhih zidov in površinski zbiralniki vode – kali, ki so jih pridni domačini ustvarili za napajanje živine. Danes so dobrodošli le še gozdnim prebivalcem.

Po prvem manjšem vzponu smo prišle do izvira Vroče. Tu je sledil krajši postanek in okrepčilna malica. V svoji bližini nas je hitro opazila in s svojim trkanjem pozdravila žolna.

Kmalu potem smo se povzpeli na najvišjo točko, Gradišče, nato na vrh Kokoši, ki je visok 674 m. Sam vrh je označen s kamnom. Od tu sega pogled na Trnovski gozd, Nanos pa vse do Čičarije na drugi strani. Nedaleč stran stoji koča, v kateri so nas prijazno postregli z dobrim golažem in kavo.

Vračali smo se po drugi strani proti Lipici. Na nekaterih delih gozda so še danes vidni posamezni “odsekani kamni”. Na tem področju so se nekoč prebivalci ukvarjali z vzrejo drobnice in ker je med kamenjem malo zemlje, so ga odbijali v višini tal, da je trava hitreje in bolje rasla. Danes so ti nekoč živahni pašniki porasli z gozdom.

V sproščenem klepetu nas je pot vodila mimo različnih vrst dreves in grmičeja. Prvi pomladni dan nam je popestril cvetoči dren in pogled na delček modrega morja.

Zapis: Vesna Stare
Foto: Milan Jerman