petek, 30.9.2011

Jesen je tu in že v poletnem času smo se veselile jesenskih pohodov. Ker je vreme v letošnji jeseni zelo radodarno s toplim soncem in jasnina neba nas spremlja že kar nekaj časa ,rahel vetrič pihlja in nas razvaja in me Vandrovke smo se v torek 27. septembra podale z avtobusom proti Notranjski. Obiskale smo Križno goro nad Ložem. Nekatere članice so že obiskale to goro, večinoma pa smo prvič stopale po poti proti Križni gori.

28 veselih pohodnic z nahrbtniki na ramenih, pohodne palice ,udobna obutev in z dobro voljo smo pot začele v Ložu. Bile smo v pričakovanju, da spet vidimo in doživimo nekaj novega.

Vzdušje v naši skupini je zelo prijetno in zelo smo zadovoljne z vsakim pohodom, pa naj bo to malo krajši ali bolj oddaljeni pohod.

Križna Gora se nahaja nad Ložem na višini 856 m. To je romarska pot in ko smo tako hodile po poti proti vrhu so nas spremljale kapelice, ki so zelo lepo urejene. Vsaka vas iz okolice Loža je postavila svojo kapelico. Lepo so označene od I-XIV in, ko prideš do zadnje štirinajste si na vrhu hriba kjer se nahaja cerkev. Med božjepotnimi cerkvami na Notranjskem ima posebno mesto Križna gora v župniji Stari trg pri Ložu. Sem so že od nekdaj radi zahajali Dolenjci, Notranjci in Primorci. Hrib je bil naseljen že v davnini je izredno lepa razgledna točka. Cerkev na široko odpre svoja vrata romarjem petkrat na leto in ti shodi so: 5.postna nedelja, nedelja po sv.Ani (26.julij), povišanje su.Križa (14.september) in sv.Luka (18.oktober).

Ko smo se nahajale na vrhu hriba smo se malo okrepčale in ker je naša vodička Zalka praznovala svoj rojstni dan smo ji izročile skromen šopek iz naravnega cvetja, ji zaželele obilo dobrega, ji zapele pesem in tudi vrisk se je slišal. Dobro razpoložene, naužite svežega zraka in sonca, smo se počasi vrnile v dolino. Lepi dogodek smo odnesle domov in še se bomo vračale ko bo možnost.

Zapisala in foto: Šurca Fani